BiH

"Policija RS čuvar identiteta i suvereniteta"

"Policija RS čuvar identiteta i suvereniteta"
"Policija RS čuvar identiteta i suvereniteta"

BIJELJINA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je danas jačanje policije Republike Srpske i njene odgovornosti, kao sliku jačanja i odgovornosti Srpske.

Na svečanoj akademiji povodom krsne slave MUP-a Republike Srpske - Svetog arhangela Mihaila, koja je održana u Centru za kulturu u Bijeljini, Dodik je rekao da je jačanje policije oblik i čuvar identiteta i suvereniteta Srpske.

Obraćajući se brojnim zvanicama, Dodik je podsjetio na teške izazove u prošlosti kada se reformama pokušavao umanjiti značaj policije i na snažnu odbranu iz Republike Srpske da se očuva policijska struktura kao važan dio identiteta Republike.

Dodik je ovu pobjedu za subjektivitet policije Republike Srpske nazvao jednom od najvažnijih političkih pobjeda u novijoj istoriji Srpske.

"U ovoj borbi nismo pobijedili druge, nego sebe, jer smo mi bili ti koji su gubili i to svjesno davali i morali smo jednom da stanemo i da kažemo da želimo da pobijedimo, a identitet koji danas vidimo u policiji je nesumnjivo naša ogromna pobjeda", istakao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske upozorio je da slijede novi izazovi. "Nažalost, osjećam da je prošao period duže institucionalne stabilnosti Srpske i da ulazimo u period dodatne destabilizacije u institucionalnom političkom smislu i to pred sve naše odgovorne ljude stavlja nove izazove za stabilizaciju ukupnog sistema, prije svega institucija", istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, izazov koji slijedi i za policiju je da bude više društveno odgovorna prema jednoj i jedinoj Republici Srpskoj i njenom narodu.

Predsjednik Srpske je poručio da u policiji ne smije da bude politike ni podjela i da policija mora da predstavlja identitet Republike Srpske i njenu bezbjednost.

On je ocijenio da pred policijom danas nisu samo tradicionalni izazovi, kao što su borba protiv kriminala i korupcije, zaštita zakona i sistema, nego je kao ključno pitanje izdvojio razvijanje kapaciteta za borbu protiv terorizma koji je prisutan ili kao značajna opasnost već identifikovan.

"U naredne dvije godine ću kao predsjednik Republike podržati opremanje policije Srpske kao najbolje i najznačajnije agencije u regionu, što znači nabavku svega što treba da imamo, od nove tehničke opreme do oružja", najavio je Dodik.

On je nazvao sramnom poziciju policije koju su nametnuli stranci kroz razna pravila i ukazao da je nemoguće braniti sistem ako se ima pravo na jednu dugu cijev na 10 pripadnika policije, što je neefikasno.

"Ono što sada moramo uraditi je da svaki pripadnik policije u skladu sa evropskim pravilima ima pravo i na dugu cijev i sve ono što bude trebalo, a moramo i zanoviti i podmladiti policiju, što je sljedeći cilj koji moramo ostvariti", poručio je predsjednik Republike Srpske.

Dodik je dodao da iz policije moraju da odu oni "koji su skloni da koketiraju i sarađuju sa kriminalnim sektorom" i pogotovo oni iz policije koji su u službi nekih drugih policija, inostranih službi.

"Jedini način da odbranimo identitet policije Republike Srpske je to da imamo odane policajce koji će sarađivati sa svim drugim agencijama, ali neće biti službenici tuđih agencija u našoj strukturi, a njih ima i ja ih znam i reći ću koji su", poručio je predsjednik Republike.

Obraćajući se zvanicama na svečanoj akademiji, Dodik je obećao da će se boriti za opremanje policije na najvišem mogućem nivou, njeno podmlađivanje i odgovornost i sposobnost policije da zaštiti svakog građanina Srpske, svakog policajca, da zaštiti sistem i njegove vrijednosti i da pokaže efikasnost u odvraćanju svakog ugrožavanja.

On je pohvalio velike akcije policije u borbi protiv kriminala i ukazao da je nakon toga izostala odgovornost tužilaštava i sudova.

"Nemam primjedaba na policiju u njenom naporu da se bori protiv kriminala i korupcije i ne prihvatam da policajac treba da bude izložen šikaniranju kriminalnih elemenata, zbog čega se zalažem za promjenu zakona o policijskim službenicima kojim treba da im se vrati status koji su ranije imali, jer je to primjereno našoj kulturti i državi", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, policija Srpske je nesumnjivo ponos Republike i može da stoji "rame uz rame" sa mnogim evropskim policijama.

"Za naše društvo je potreban jači status i društvena uloga i zakonska pozicija policijskih službenika i zato ću od nove vlade tražiti da radi na ovim pitanjima i da bez oklijevanja napravimo policiju koja će biti ponos svih nas", zaključio je Dodik.

On je ocijenio da nisu bili slučajni pokušaji da se iz policije Republike Srpske "izvuku" njene nadležnosti.

"Oteli su mnoge stvari koje su nam po Dejtonu i Ustavu pripadali, ali to ne znači da se mi moramo pomiriti s tim i zato politička struktura danas u Republici Srpskoj ne izaziva poštovanje stranaca i političkog Sarajeva jer želi da uzme ono što joj pripada, želimo da budemo svoji na svome, mi moramo da budemo svjesni i da to hoćemo, jer ako nećemo, izgubićemo i ovo što imamo", naglasio je Dodik.

Predsjednik Srpske je najavio borbu za stabilnost institucija koja se ogleda i u sferi javne potrošnje, ali je rekao da neće podržati uštede koje bi išle ka smanjenju plata policiji, obrazovanju i javnom sektoru, uz poruku da one neće biti ni povećavane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije