BiH

Policiji pune ruke posla zbog izbora

Policiji pune ruke posla zbog izbora
Policiji pune ruke posla zbog izbora

SARAJEVO - Kompletna policijska struktura u BiH mora stvoriti sigurnosni ambijent za nesmetano održavanje predstojećih opštih izbora u skladu s Izbornim zakonom BH.

Zaključeno je ovo na današnjem sastanku predsjednika Centralne izborne komisije BiH (CIK) Stjepana Mikića sa čelnicima Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Federalne uprave policije (FUP) i policije MUP-a Kantona Sarajevo.

"Danas smo dogovorili aktivnosti u vezi s praćenjem izbornog materijala, u čemu će većinu posla obavljati Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, a dijelom i Federalna uprava policije", rekao je Dragan Lukač, direktor FUP-a.

Predsjednik CIK-a izjavio je kako su učesnici stastanka konstatovali da je osiguran svaki segment izbornog procesa, od obezbjeđenja objekata do transporta glasačkog materijala.

"Ranije sam isti razgovor obavio s predstavnicima MUP-a RS i Brčko distrikta, a FUP će kontaktirati s kantonalnim MUP-ovima u FBiH. Ne vidim mogućnost nastanka nekog probelma, a i ako naiđemo na poteškoće, možemo brzo reagirati jer smo svi uvezani", kazao je Mikić.

Naglasio je da je sigurna i lokacija gdje se štampa glasački materijal, za šta je zadužena banjalučka kompanija "Atlantik BB".

"Proces štampanja osigurava osiguranje ove firme i to je definirano ugovorom. Ona po potrebi komunicira s policijskim strukturama, a predstavnici CIK-a sudjeluju samo u nadgledanju procesa štampanja", kazao je Mikić, dodavši da je, prema današnjem dogovoru, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela počela osiguravati i sjedište CIK-a u Sarajevu.

Mikić je napomenuo da je garantovana i sigurnost glavnog centra za brojanje, koji će biti smješten u sarajevskoj "Zetri".

Direktor FUP-a precizirao je da će ovaj objekat osiguravati pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo, a od dana izbora, 12. oktobra, pripadnici Federalne uprave policije.

Liste su dostupne OVDJE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije