BiH

Političari da se fokusiraju na konkretna pitanja

Političari da se fokusiraju  na konkretna pitanja
Političari da se fokusiraju na konkretna pitanja

SARAJEVO - Peter Sorensen, šef Delegacije EU u BiH i šefovi misija zemalja članica EU akreditovanih u našoj zemlji pozvali su danas sve domaće političke stranke i kandidate na opštim izborima da se suzdrže od retorike podjela i fokusiraju se na konkretna, građanima važna pitanja.

Sorensen je sa ambasadorima EU o pripremama za opšte izbore, 12. oktobra razgovarao s predsjednikom Centralne izborne komisije BiH (CIK) Stjepanom Mikićem. Diplomate su podržale CIK i njen rad na osiguranju poštivanja propisa u izbornom procesu. Podržana je i OSCE-ova izborna posmatračka misija, te najavljeno da će EU u BiH rasporediti oko 30 timova za praćenje izbora.

„Pozivamo sve političke stranke i kandidate da poštuju pravila političke kampanje u demokratskom okruženju“, istakao je Sorensen.

Posmatračka misija OSCE-a upozorila je na opasnost od zlouporabe izbornog procesa, posebno u pogledu brojanja glasova.

„Izborna promatračka misija OSCE-a zaprimila je brojne pritužbe da kandidati trguju pozicijama u biračkim odborima“, upozoreno je iz OSCE.

U CIK-u tvrde još nisu dobili nijedan argumentovani prigovor o trgovini mjestima u biračkim odborima.

„Sve prigovori sa argumentima, koje dobijemo, biće procesuirani u skladu s Izbornim zakonom BiH. Prijave gdje bude bilo elemenata krivičnog djela, biće proslijeđene nadležnom tužilaštvu“, rekla je Maksida Pirić, portparol CIK-a.

Uprkos apelima ambasadaora EU, stranke i kandidati, prema  rezultataima praćenja prve dvije sedmice predidzborne kampanje, u medijskim istupima uglvanom ne daju konkretne prijedloge za rješavanje problema u BiH.

Istraživanje Alumni centra za interdisciplinarne postiplomske studije u Sarajevu (ACIPS) pokazalo je da je u izjavama deset kandidata za članove Predsjedništva BIH od 12. do 26. septembra bilo svega osam odsto konkretnih prijedloga.

„Od 307 izjava praćenih kandidata za Predsjedništvo BIH, 60 odsto izjava je nerelevantno. Od 719 izjava koje je dalo 13 posmatranih političkih stranaka, tek polovina izjava je relevantana, a od tih važnih samo je 24 dsto konkretnih“, saopštili su danas predstavnici ACIPS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije