BiH

Političari iz FBiH fašizmom žele da dobiju izbore

Političari iz FBiH fašizmom žele da dobiju izbore
Političari iz FBiH fašizmom žele da dobiju izbore

BANJALUKA - Šef Predstavništva Republike Srpske u Izraelu Arie Livne smatra da je besmisleno da političari iz Federacije BiH nazivaju Srpsku genocidnom tvorevinom i njeno demokratsko uređenje porede sa nacističkim režimom, te ističe da je riječ o političkim malverzacijama za dobijanje glasova.

Livne je podsjetio da je predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan na sličan način pokušao da pripiše fašizam Izraelu zbog događaja u Gazi i da je to sa govorom mržnje političara iz FBiH prema Republici Srpskoj dokaz plana, povezanosti, organizacije i postojanja projekta.

"Upoređivanje bilo kakvog režima i bilo kakve pojave sa Hitlerom i njegovim režimom, pogotovu bilo čega u Srpskoj, ne može se računati u uvrede nego se samo može raditi ili o neznanju ili o zloupotrebi toga zbog nekog zla koje se ne da objasniti", rekao je Livne za "Glas Srpske".

On kaže da se uz pomoć govora mržnje može dobiti neki glas na izborima, ali da je to kratkog vijeka. "Možda može da se dobije i mandat, ali u krajnjoj liniji, sasvim sigurno, to je bumerang koji će se vratiti", rekao je Livne.

Livne ističe da poznaje Republiku Srpsku, njen narod i rukovodstvo i da se za njih ne može reći da su ikada bili fašistički.

Komentarišući napade političkog Sarajeva na predsjednika Srpske Milorada Dodika, jer je javno podržao Izrael, Livne je rekao da je Dodik istinski prijatelj Izraela i da je njegovo demokratsko pravo da iskaže svoj stav.

"Zašto Dodik voli Izarel, treba njega pitati, kao što /bošnjačkog člana Predsjedništva BiH/ Bakira Izetbegovića treba pitati zašto ne voli Izrael koji mu ništa loše nije uradio", kaže Livne.

On je ponovio da je neistinita tvrdnja suda u Hagu i bošnjačkih političara da su Srbi počinili genocid nad Bošnjacima. "Sve strane su počinile teške ratne zločine i svi koji su ih počinili treba i da odgovoraju", rekao je Livne.

On smatra da je neprimjereno poređenje sukobu Izraelaca i Palestinaca u Gazi sa onim što je Hitler radio Jevrejima, kao što je to učinio Erdogan.

"Sukob u Gazi Izraelci i Palestinci moraju rešiti razgovorom, dogovorom, kompromisom, a uporediti Hitlera sa Izraelcima zaista nema nikakvog smisla. Izrael sa današnjom moći, vojnom i ekonomskom, mogao bi da uništi palestinski narod da to želi, ali Izrael to ne želi i neće to nikada uraditi", smatra Livne.

On je dodao da palestinsko-izraelski sukob traje 100 godina i da je ovo sada mali dio tog velikog sukoba nacionalnih, vjerskih i drugih interesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije