BiH

Politička kriza priziva okupljanje Bošnjaka

Politička kriza priziva okupljanje Bošnjaka
Politička kriza priziva okupljanje Bošnjaka

SARAJEVO - Iz bošnjačkih krugova u BiH, ali i dijaspori, sve češće čuju se pozivi na sazivanje Svebošnjačkog sabora i to kao odgovor na, kako se smatra, najveću političku krizu u zemlji još od prvog sabora sazvanog prije 23 godine, tačnije 27. septembra 1993. godine.

Jedan broj Bošnjaka misli da su im ugroženi interesi činjenicom, kako kažu, da je ugrožena dejtonska BiH.

Veliki broj intelektualaca misli da ovaj sabor nije potreban bošnjačkom narodu, da je opredjeljenje Bošnjaka multietnička BiH, te da bi organizovanje sabora dodatno spinovalo cjelokupnu situaciju u BiH. S druge strane, postoji jedan broj bošnjačkih intelektualaca koji, kako se nezvanično saznaje, vrše pritisak na Bakira Izetbegovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i lidera SDA, da okupi Bošnjake i da je vrijeme za Svebošnjački sabor.

Dio intelektualaca iz bošnjačkih krugova smatra da je sabor potreban, ali da prvo treba djelovati prema međunarodnoj zajednici i vidjeti da li ona, kako ističu, može zaustaviti politiku Milorada Dodika, predsjednika RS.

Najjača bošnjačka stranka, Stranka demokratske akcije, također ne isključuje mogućnost sazivanja sabora. Halid Genjac, predsjednik Glavnog odbora SDA, ističe da u SDA nisu razgovarali o organizovanju Svebošnjačkog sabora, ali da ne isključuje mogućnost da je na predsjednika stranke i uže rukovodstvo vršen pritisak da se organizuje ovaj skup.

"Mislim da treba čekati da pravosudne institucije i država urade ono što je njihov zadatak, a oni rade, takođe i međunarodna zajednica. Treba poštovati Dejtonski mirovni sporazum i ako je neko izašao iz njegovih okvira, onda treba adekvatno da reaguju institucije BiH i međunarodna zajednica. Ako do toga ne dođe, onda ćemo vidjeti šta uraditi i kako odgovoriti, da li Svebošnjačkim saborom ili na neki drugi način", rekao je Genjac.

Nedžad Mulabegović, predsjednik Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI), dugogodišnji univerzitetski profesor, kaže da VKBI nije konkretno vodio raspravu o mogućnosti organizovanja Svebošnjačkog sabora. Mišljenja je da trenutna situacija u BiH nije sazrela za sabor.

"Predizborne aktivnosti završavaju, a što se tiče bošnjačkog sabora postoji niz drugih aktivnosti, prije svega obrazovnih i ekonomskih koje treba intenzivirati. Bošnjacima nisu potrebni nacionalni projekti jer su njihovi interesi jednaki interesima BiH", rekao je Mulabegović u petak "Nezavisnim".

Mirsad Đonlagić, poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH, smatra da je potrebno okupljanje svih u BiH kako bi se postigao dogovor i krenulo brže ka razvoju ekonomije i evroatlantskim integracijama.

"Potreban nam je politički okvir koji će svima omogućiti ravnopravnost", rekao je Đonlagić.

Mustafa Cerić, bivši reis-ul-ulema IZ u BiH, kaže da je referendum u RS izazvao  mnogo dilema kod Bošnjaka, koje im prije referenduma nisu bile na umu.

"Jedna od tih dilema ili ideja je održavanje Svebošnjačkog ili Svebosanskog sabora, ne samo kao odgovor na inatski referendum, već i kao svebošnjački ili svebosanski dogovor u vezi sa zaštitom zemlje i uređenjem države. Dakle, kao i mnogo puta prije, Bošnjaci ili Bosanci su i ovoga puta prisiljeni da se okupe kako bi zajednički sagledali svoje stanje i donijeli odluke bitne za budućnost njihove nacije i države. Osobno mislim da su se stekli uvjeti za održavanje Svebošnjačkog ili Svebosanskog sabora", rekao je Cerić.

Prvi sabor imao je jednu tačku dnevnog reda; razmatranje mirovnog plana i sagledavanje posljedica prihvatanja Ženevskog mirovnog sporazuma, te konačno izjašnjavanje o njemu. Drugi sabor bio je za Bošnjake podjednako bitan, a održan je 18. jula 1994. godine. Inicijativu za njega pokrenuo je Abdulah Konjicija zbog prijedloga Kontakt grupe za rješavanje problema u bivšoj Jugoslaviji i o novom teritorijalnom ustrojstvu BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije