BiH

Partije iz RS opipavaju puls birača: U opticaju Dodik, Radmanović, Šarović, Ivanić, Čubrilović...

Partije iz RS opipavaju puls birača: U opticaju Dodik, Radmanović, Šarović, Ivanić, Čubrilović...
Foto: NN | Političke partije iz RS testiraju raspoloženje birača: U opticaju Dodik, Radmanović, Šarović, Ivanić, Čubrilović...

BANJALUKA - Političke partije u RS u ovom trenutku spekuliraju s najmanje desetak kandidata za pozicije srpskog člana Predsjedništva BiH i predsjednika RS, iako je do općih izbora u zemlji ostalo još tačno 12 mjeseci.

Osim ove dvije funkcije, predstavnicima Srba u mandatu 2018 - 2022. po sistemu rotacije trebalo bi da pripadne i pozicija predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Dakle, riječ je o ukupno tri ključne pozicije izvršne vlasti, dvije na nivou BiH i jednoj u RS.

Kada je riječ o poziciji srpskog člana Predsjedništva BiH, spekulira se o nekoliko imena, među kojima je i Milorad Dodik, aktuelni predsjednik RS i lider SNSD-a, koji bi nesumnjivo imao velike šanse u izbornoj utrci.

Kao drugi kandidat SNSD-a za ovu pozicije pominje se nekadašnji član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, čije se ime, također, dovodi u vezu i s institucijom predsjednika RS. No, u ovoj stranci navode da se još ništa ne zna.

"Postoje neke vrste razgovora i mislim da će uskoro sve biti poznato. Kada je riječ o predsjedniku Dodiku, on sam je rekao da je uvijek kandidat za neku funkciju. Predsjednik Dodik će i u narednom periodu biti predsjednik nečega, a ja sam siguran da će SNSD ponuditi dva najjača kandidata i da će jedan od njih biti i on", kaže Igor Žunić, član Predsjedništva SNSD-a.

U DNS-u navode da će sigurno izaći sa svojim kandidatom za jednu od ovih funkcija, ali još ne znaju za koju. Spekulira se da bi kandidat mogao da bude Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS, no to niko ne može da potvrdi.

"Apsolutno još nije bilo govora o kandidatu. Ali ako biste napravili anketu među članstvom, onda bi to sigurno bio predsjednik stranke Marko Pavić", kaže generalni sekretar stranke Dragutin Rodić.

Potpredsjednik Socijalističke partije Živko Marjanac faktički je potvrdio ove navode, izjavivši da koalicioni partneri SNSD - SP - DNS još nisu razgovarali o kandidatima za predstojeće izbore.

I u Savezu za promjene (SzP) situacija je slična - mnogo imena u opticaju, mnogo spekulacija, ali još ništa konkretno i zvanično.

No, jasno je da su Mladen Ivanić i Mirko Šarović među najozbiljnijim kandidatima za predsjednika RS, odnosno člana Predsjedništva BiH.

Sam Ivanić za "Nezavisne" kaže da nije još odlučio, o bilo čemu.

"Preprano je za priču o kandidaturama, imamo još posla da uradimo, o tome ćemo kasnije", kaže Ivanić.

Milovan - Cicko Bjelica, potpredsjednik SDS-a, navodi da je stvar dogovora unutar partija Saveza za promjene kako će ići raspodjela pozicija odnosno kandidatura.

"Svašta je moguće, imamo prostora za razgovor unutar Saveza. Gospodin Šarović će sigurno biti jedan od ljudi koje će naša izborna jedinica ponuditi za jednu od ključnih pozicija. Mi vršimo istraživanja i gospodin Šarović ima sasvim solidan rejting", ističe Bjelica, te podsjeća da bi i pozicija predsjedavajućeg Vijeća ministara trebalo da pripadne Srbima.

Tanja Topić, politički analitičar iz Banjaluke, cijeni da je sve još u fazi testiranja i ispipavanja pulsa javnosti.

"Neki kandidati se isturaju u javnost kao probni baloni. Isto tako, meni se čini da se u političkom životu nisu isprofilisale nove političke ličnosti, pa ćemo gledati ista lica u manje-više izmijenjenim političkim sjedalima", zaključuje Topićeva.

Kazaz: Pasivni birači - ključ pobjede

Profesor Enver Kazaz, politički analitičar, vjeruje da bi naredni izbori mogli da donesu neke promjene, ali ne radikalne.

"Ko uspije pridobiti pasivne birače - dobiće izbore. Očigledno je da ugled opozicije u RS i bošnjačkom dijelu FBiH raste, međutim, ako te partije računaju na vlast onda naprosto moraju angažovati one pasivne, apatične birače", smatra Kazaz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije