BiH

Pomilovanja na čekanju

Pomilovanja na čekanju
Pomilovanja na čekanju

BANJALUKA - Od 58 molbi za pomilovanje prošle godine, Milorad Dodik, predsjednik RS, nije pomilovao nijedno osuđeno lice.

U Informaciji "Odluka o pomilovanjima 2013", koja se nalazi na dnevnom redu 34. sjednice NS RS, između ostalog se navodi da su za tri osuđena lica sud koji je vodio prvostepeni krivični postupak i Komisija za pomilovanje Ministarstva pravde dali pozitivna mišljenja o molbama za pomilovanje.

Za deset osuđenih lica sud koji ih je prvostepeno osudio dao je pozitivno mišljenje, a prijedlog Komisije za pomilovanje Ministarstva pravde bio je negativan.

"Za 45 osuđenih lica sud koji je vodio prvostepeni krivični postupak i Komisija za pomilovanje Ministarstva pravde dali su negativna mišljenja o molbama za pomilovanje", navodi se u Informaciji.

Što se tiče strukture krivičnih djela lica koja su tražila pomilovanje, po deset ih je osuđeno zbog ugrožavanja javnog saobraćaja, razbojništva i ubistva, osam zbog neovlaštene proizvodnje i prometa opojnih droga, sedam zbog teških tjelesnih povreda, tri zbog zloupotrebe službenog položaja, dvoje zbog teške krađe i po jedno zbog ubistva u pokušaju, teškog ubistva, teškog ubistva u pokušaju, prevare, organizovanog kriminala, silovanja, izazivanja opšte opasnosti, polnog nasilja nad djetetom, utaje poreza, proizvodnje i prometa oružja i eksplozivnih materija, obmane pri dobijanju kredita, pomoć izvršiocu poslije izvršenog krivičnog djela, izbjegavanje davanja izdržavanja, nasilničkog ponašanja, šumske krađe i zelenaštva.

Kada je u pitanju procedura za pomilovanja, nakon podnesenog zahtjeva osuđenog lica, svoje mišljenje daje sud koji ga je osudio, zatim Komisija za pomilovanje koju je formiralo Ministarstvo pravde, a konačnu riječ na kraju daje predsjednik RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije