BiH

Pomoć SIPA zatražena tek kad je zgrada Predsjedništva BiH zapaljena

Pomoć SIPA zatražena tek kad je zgrada Predsjedništva BiH zapaljena
Pomoć SIPA zatražena tek kad je zgrada Predsjedništva BiH zapaljena

SARAJEVO - Angažovanje Jedinice za specijalnu podršku Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) radi zaštite zgrade Predsjedništva BiH 7. februara ove godine zatraženo je nakon što su demonstranti već zapalili ovaj objekat.

Izjavila su ovo u petak četvorica od ukupno pet svjedoka Tužilaštva BiH koji su ispitivani u Sudu BiH na nastavku suđenja direktoru SIPA Goranu Zupcu. On je optužen za nesavjestan rad u službi, jer nije angažovao specijalce radi zaštite zgrade Predsjedništva u Sarajevu, što je tražila Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, nadležna za osiguranje objekata bh. institucija.

Fahrudin Radončić, koji je bio ministar sigurnosti BiH u vrijeme demonstracija, izjavio je da je i sam 7. februara kontaktirao sa Zupcem, koji mu je rekao da nema zakonskih nadležnosti da angažuje jedinicu "za upotrebu smrtonosne sile" u slučaju koji se tiče javnog reda i mira.

"Zubac mi je to isto rekao u junu 2013. godine u slučaju JMB protesta, kada su od njega neki srpski poslanici i ministri tražili da upotrijebi Specijalnu jedinicu i deblokira zgradu institucija BiH", kazao je Radončić.

Naglasio je i da pitanje međusobne saradnje policijskih agencija BiH nije precizno regulisano zakonima, zbog čega je u junu ove godine i potpisan poseban sporazum. Potvrdio je da, kada je 7. februara razgovarao se tadašnjim direktorom Direkcije Himzom Selimovićem, koji je tražio upotrebu specijalaca SIPA, "već bilo prekasno", jer su bile zapaljene zgrade nekoliko kantonalnih vlada, kao i zgrada Predsjedništva BiH.

Službenici SIPA Dragan Golijan i Nedeljko Škrba posvjedočili su da su direktora Zupca pitali šta da rade u vezi sa zahtjevom za angažmana specijalaca. Obojici je odgovoreno da za to nema zakonske nadležnosti, jer nije dobijena naredba ni Suda ni Tužilaštva BiH.

"Do 17 sati 7. februara nismo bili službeno obaviješteni da se radi o napadu na zgradu Predsjedništva BiH", ustvrdio je Golijan, a identično je kazao i Škrba. "U 17.10 dobili smo depešu iz Direkcije o ugroženosti sigurnosti Predsjedništva BiH, kojom se traži angažman naše jedinice za specijalnu podršku", precizirao je Škrba.

Svjedok Blažen Trgić iz Direkcije rekao je da je depešu po nalogu direktora Selimovića poslao u 17.05 i da je na nju u roku 15 minuta dobio odgovor da nema zakonskog osnova za upotrebu specijalaca SIPA.

Direktor Federalne uprave policije (FUP) Dragan Lukač, takođe svjedok Tužilaštva BiH, kazao je da je Specijalna jedinica trebalo da bude angažovana pri tome se pozivajući na zakone o SIPA i Direkciji.

Na pitanje Zupčevog branioca Dragiše Jokića zašto FUP nije štitio predsjednika i potpredsjednika FBiH, koji su u zgradi Predsjedništva BiH, Lukač je odgovorio da je za cijeli objekat nadležna Direkcija.

Suđenje Zupcu nastavlja se 7. novembra saslušanjem novih svjedoka optužbe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije