BiH

Ponovo pao tender za pasoše, rokovi cure

Ponovo pao tender za pasoše, rokovi cure
Ponovo pao tender za pasoše, rokovi cure

SARAJEVO - Kancelarija za razmatranje žalbi (KRŽ) ponovo je poništila tender za nabavku pasoških knjižica vrijedan preko 22,2 miliona KM bez PDV-a i po svemu sudeći ugovor sa sadašnjim dobavljačem biće produžen i nakon marta kako stanovništvo ne bi ostalo bez pasoša.

"Mi tender moramo ponovo raspisati. Jedna od mogućnosti ukoliko se ne završi do marta jeste i ta da se ugovor sa sadašnjim dobavljačem produži dok se tender ne sprovede do kraja", rekao je Edim Nesimi, direktor Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka, koja i sprovodi tendersku proceduru.

KRŽ je tender poništila i prije nego što je okončan, odnosno nakon žalbe francuske kompanije "Gemalto", koja je srušila i ranije raspisan tender za nabavku pasoških knjižica.

Podsjećanja radi, Kancelarija za razmatranje žalbi 20. oktobra donijela je rješenje kojim poništava raniju odluku Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka da trogodišnji posao nabavke pasoških knjižica dodijeli banjalučkoj firmi "Muehlbauer", koja do marta ima ugovor o nabavci pasoša za BiH.

Odluka KRŽ o poništenju tog tendera uslijedila je nakon žalbe francuske kompanije "Gemalto", koja je jedina pored "Muehlbauera" konkurisala za taj posao, a čija je ponuda označena kao nezadovoljavajuća.

Nesimi je prije nego što je poništen tender rekao da, ako bi se sve institucije uključile u probleme u vezi s nabavkom pasoških knjižica, da bi se mogao stići rok, odnosno mart 2017. godine, kada prestaje da važi ugovor s banjalučkom kompanijiom o isporuci pasoških knjižica.

Prije poništenja drugog tendera Adil Osmanović, ministar civilnih poslova, rekao nam je da Savjet ministara BiH prati dešavanja u vezi s nabavkom pasoških knjižica, ali da je prava adresa direktor IDDEEA i menadžment te agencije.

"Naravno da nećemo dozvoliti da nakon isteka roka građani dođu u mogućnost da ne mogu da dobiju dokumenta", rekao je Osmanović, dodajući da će Savjet ministara BiH uraditi analizu ako se probiju rokovi i vidjeti koja institucija nije izvršila svoje obaveze.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije