BiH

Poplašen kandidat za predsjednika Republike Srpske Srpske napredne stranka

Poplašen kandidat za predsjednika Republike Srpske Srpske napredne stranka
Foto: N.N. | Poplašen kandidat za predsjednika Republike Srpske Srpske napredne stranka

BANJALUKA - Srpska napredna stranka je održala Izbornu skupštinu - Skupštinu ujedinjenja u Banjaluci na kojoj su imenovani kandidati za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda i predsjednika RS.

Skupština je potvrdila kandidature Nikole Poplašena za kandidata za predsjednika Republike Srpske, a Darka Matijaševića za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine na predstojećim Opštim izborima 2018. godine.

Na Skupštini je potvrđerno ujedinjenje pet političkih subjekata, Jedinstvene napredne stranke, Srpske napredne stranke Republike Srpske, Srpske napredne stranke - izvorna i Srpske radikalne stranke "9. januar" u Srpsku naprednu stranku.

Na ovaj način je došlo i do fuzionisanja, spajanja navedenih stranaka u Srpsku naprednu stranku.

Za predsjednika Srpske napredne stranke je jednoglasno izabran Darko Matijašević, navedeno je u saopštenju Srpske napredne stranke Republike Srpske.

Nikola Poplašen, profesor prava i nekadašnji predsjednik Republike Srpske, u martu 1993., osnovao je Srpsku radikalnu stranku, jer je smatrao da cilj SDS-a nije ujedinjenje svih Srba.

Nikola Poplašen u jesen 1998. izabran je za predsjednika RS. S te funkcije smijenio ga je tadašnji visoki predstavnik Karlos Westendorp jer je bio protiv imenovanja Milorada Dodika za premijera.

Kandidovanje mu je dozvoljeno 2014. kada postaje i jedan od istaknutih članova Saveza za promjene.

Nikola Poplašen je 2012. godine odlikovan Ordenom Republike Srpske. Živi i radi u Banjaluci kao redovni profesor na FPN. (N1)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije