BiH

Poplavljeni u BiH još čekaju milione

Poplavljeni u BiH još čekaju milione
Poplavljeni u BiH još čekaju milione

Dvadeset mjeseci od katastrofalnih poplava u BiH neki ostali bez pomoći zbog proceduralnih propusta.

Samo 38 odsto pomoći obećane u Briselu realizovano, od 10 donatorskih organizacija ni marka. Bosna i Hercegovina je izgubila cijelih 50 miliona maraka pomoći namijenjene poplavljenim područjima zbog raznih proceduralnih propusta!

Ovu tvrdnju, uz niz primjera koji je ilustruju, iznio je Jasmin Jaganjac, direktor Fonda za poplavljena područja u Federaciji.

- Vlasti u BiH, za razliku od zemalja u susjedstvu, nakon katastrofalnih poplava nisu uopšte proglasile stanje elementarne nepogode, zbog čega su izgubile desetine miliona maraka međunarodne pomoći - rekao je Jaganjac na skupu u Sarajevu.

Jedan od većih propusta, kaže on, jeste što BiH sa Briselom nije potpisala ugovor po kojem će u procesu obnove biti i građene, a ne samo renovirane oštećene kuće, i to u vrijednosti donacije do 10.000 maraka.

Time je UNDP bilo onemogućeno da gradi domove poplavljenima, već je mogao samo da sanira vodenom stihijom djelimično uništene kuće.

Kad se uzmu u obzir sve ove saopštene informacije, lakše je razumjeti kako je za delimično saniranje šteta od poplavnog talasa, koji je u maju 2014. “zapljusnuo” 26 odsto teritorije BiH, od sredstava obećanih na donatorskoj konferenciji u Briselu, neposredno nakon poplava, Bosna i Hercegovina dobila svega 38 odsto!

Ukupne štete procenjene su na četiri milijarde maraka. Međutim, dvadeset meseci poslije poplava BiH je dobila svega 38 odsto od konačno odobrenih 1,3 milijarde maraka.

Od nepunih pola milijarde maraka tek 228 miliona maraka su donacije, a čak 266 miliona maraka kreditna sredstva. Deset donatorskih organizacija koje su u Briselu obećale donacije do sada nije uplatilo nijednu marku.

Dvadeset tri nevladine organizacije iz oba entiteta udružile su se u mrežu “Brana”, pa su uz finansijsku podršku Američke organizacije za međunarodni razvoj nastojale da uđu u trag donacijama, pristiglim u zemlju.

Svoje nalaze predstavili su u petak u Sarajevu na okruglom stolu pod nazivom “Utrošak sredstava za sanaciju od poplava u BiH”.

- Locirali smo većinu dospjelih sredstava, od donatorskih organizacija cijelih 90 odsto, dok za utrošak sredstava koji je išao preko institucija domaćih vlasti možemo reći gdje su i na koji način utrošena za 54 odsto - iznijela je podatke menadžer “Brane” Ana Lučić.

Na okruglom stolu bili su prisutni predstavnici većih donatorskih organizacija, USAID, CRS, IOM, japanske ambasade...

Kao jedan od dobrih primjera utroška sredstava za obnovu od poplava naveden je Federalni fond za pomoć nastradalim područjima od prirodnih nesreća na teritoriji FBiH, u čijim izvještajima su navedeni tačni iznosi pomoći do krajnjih korisnika.

POREZ

Velikom nepravdom koju je BiH napravila prema poplavljenima smatra se nametanje obaveze da na donirane plastenike, poljoprivredne mašine i druge donacije plate i porez na dodatu vrijednost. Svi pokušaji donatora, kao i vapaji nevoljnika da ih Uprava za indirektno oporezivanje BiH oslobodi tog nameta od 17 odsto ostali su bezuspješni, pa su se neki od njih odricali donacije, ili su umjesto dva plastenika prihvatali jedan.

(N.N/Vecernje novosti)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije