BiH

Popović: Srpska treba da nastavi da proslavlja 9. januar

Popović: Srpska treba da nastavi da proslavlja 9. januar
Popović: Srpska treba da nastavi da proslavlja 9. januar

BANJALUKA - Pravni ekspert Vitomir Popović samtra da, nakon odluke Ustavnog suda BiH kojom je Dan Republike Srpske - 9. januar proglašen neustavnim, Srpska treba da nastavi da proslavlja ovaj datum, a njeni predstavnici napuste institucije BiH.

"Narodna skupština nema nijedan razlog da na dnevni red stavlja izmjene Zakona o praznicima, već treba da poštuje 9. januar kao Dan Republike. Mi u Srpskoj ćemo to da slavimo, sada možda i u većoj mjeri nego ranije", izjavio je Popović i istakao da bi Skupština u vezi sa ovim pitanjem trebalo da se postavi u skladu sa deklaracijom, koju je ranije usvojila.

On smatra da je odluka poruka i za predstavnike Republike Srpske u institucijama BiH, naročito za one koji su u koaliciji sa SDA, da treba da ih napuste.

"Predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH, odnosno onih stranaka koje podržavaju Bakira Izetbegovića treba da stave prst na čelo i da vide gdje im je mjesto, jer će na najgrublji način biti žigosani od naroda kome pripadaju, a to ne bih poželio nikome", kaže Popović.

On je ocijenio da je Ustavni sud donio političku odluku, koja će udaljiti odnose između naroda u BiH.

Popović smatra da Republika Srpska treba da uzdignute glave radi ono što je predviđeno njenim ustavom i zakonima i da polako ignoriše ono što se dešava na nivou BiH.

"Ovdje treba nedvosmisleno kazati da je BiH preživjela do ovog perioda, ali nema nikave šanse da preživi u budućnosti jer, ako ne uvažavate dva konstitutivna naroda u BiH, o čemu onda raspravljamo", poručio je Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije