BiH

Poražavajući pronalazak tijela u kasarni u Bihaću

Poražavajući pronalazak tijela u kasarni u Bihaću
Poražavajući pronalazak tijela u kasarni u Bihaću

SARAJEVO - Zamjenik ministra odbrane BiH Živko Marjanac ocijenio je poražavajućom činjenicu da su na lokalitetu kruga kasarne "Adil Bešić" u Bihaću otkrivena tijela srpskih žrtava, ističući da je vrlo loše ako su određeni pripadnici Oružanih snaga BiH za to ranije znali.

Marjanac je naglasio da pripadnici Oružanih snaga BiH treba da pomažu porodicama nestalih u BiH, pojašnjavajući da je pomirenje nemoguće dok se ne otkrije istina na svim stranama.

On je dodao da je nedozvoljavanje predstavnicima medija ulazak u kasarnu kako bi snimili ekshumaciju tijela "van pameti", te da ubuduće to treba dopustiti.

Na području Bihaća u krugu kasarne "Adil Bešić" u toku je ekshumacija žrtava proteklog rata i dosad su pronađeni kompletni posmrtni ostaci osam lica za koja se pretpostavlja da su srpski civili i pripadnici Vojske Republike Srpske.

Pronađeni posmrtni ostaci biće radi obdukcije, forenzičke obrade i identifikacije, prebačeni u Identifikacioni centar u Banjaluci.

U procesu ekshumacije učestvovali su službenici Instituta za nestala lica BiH, predstavnici Operativnog tima za traženje nestalih Vlade Republike Srpske, policijski službenici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) - Regionalna kancelarija Banjaluka, kao i predstavnici MUP-a Unsko-sanskog kantona koji su obezbjeđivali lokaciju, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Boračka organizacija Republike Srpske saopštila je da ima informacije da skrivanje srpskih žrtava u bihaćkoj kasarni "Adil Bešić" nije izolovan slučaj i da masovne grobnice postoje i u drugim vojim objektima, kao i da se na ovakvim grobnicama grade i kulturne ustanove kako bi se zločini i grobnice prikrili.

Navodeći da nije novost ili neočekivana vijest da je u bihaćkoj kasarni Oparativni tim Vlade RS pronašao tijela ubijenih Srba, Boračka organizacija RS konstatuje da bošnjačka strana na sve načine pokušava da sakrije istinu o proteklom ratu i zločinima počinjenim nad srpskim narodom i da domaćoj i svjetskoj javnosti prikaže crno-bijelu sliku rata prema kojoj su oni "dobri momci" i žrtve.

"Nažalost, ovo znaju i visoki bošnjački zvaničnici, pa i oni koji rade u institucijama za traženje nestalih lica, i zbog toga je malo vjerovatno da će Atif Dudaković (komandant Petog korpusa Armije BiH), koji je prema iskazima svjedoka često posjećivao kasarnu `Adil Bešić`, biti procesuirani čak i nakon otkrića masovne grobnice srpskih vojnika i civila u toj kasarni", navodi u saopštenju Boračka organizacija RS.

Rukovodilac Operativnog tima Vlade RS za traženje nestalih Goran Krčmar rekao je da raspolaže informacijama da se u pronađenoj masovnoj grobnici, u kasarni koju su jednice Petog korpusa Armije BiH u toku rata pretvorile u logor za Srbe, nalazi i do 15 tijela srpskih žrtava.

On je rekao da je masovna grobnica u ovoj kasarni direktan dokaz o odgovornosti generala Atifa Dudakovića koji je često posjećivao kasarnu i zatočene srpske civile i vojnike.          

"Šta još treba Tužilaštvu BiH da bi optužilo Dudakovića? Kakav još dokaz treba da pronađemo? Od 860 Srba nestalih za vrijeme ofanzive snaga Petog korpusa tzv. Armije BiH, pronađeno je i identifikovano njih 650. Postoje i video-snimci zločinačkih naredbi, kao i video-snimci zločina jedinica pod direktnom Dudakovićevom komandom. A optužnice nema! Zašto?", upitao je Krčmar.

Krčmar je kao odgovornog za prikrivanje zločina označio i aktuelnog ministra odbrane BiH Selmu Cikotića, bivšeg ratnog generala Armije BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije