BiH

Poruka sa Samita u Sarajevu: Evropska perspektiva ključna baza saradnje u regionu

Poruka sa Samita u Sarajevu: Evropska perspektiva ključna baza saradnje u regionu
Poruka sa Samita u Sarajevu: Evropska perspektiva ključna baza saradnje u regionu

SARAJEVO - Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, rekao je da je upravo završen Samit premijera zapadnog Balkana

Na Samitu zemalja zapadnog Balkana učestvovali su premijeri Republike Srbije Aleksandar Vučić, Crne Gore Duško Marković, Republike Makedonije Emil Dimitriev, Republike Albanije Edi Rama, Kosova Isa Mustafa, te komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn i ministar spoljnih poslova Italije Angelino Alfano.

"Najčešći pojmovi koje smo mogli čuti na današnjem samitu su evropske integracijem, ekonomska saradnja, saradnja u oblasti obrazovanja i najvažniji fokus je bio na pitanju očuvanja mira i sigurnosti u cijeloj regiji", rekao je Zvizdić.

Istakao je da su inicijative sa sastanka pretočene u zajedničku izjavu.

"Mi želimo da ostane evropska perperspketiva zapadnog Balkana, želimo veći obim investivija na području zapadnog Balkana, prije svega govorimo o saobraćajnim i energetskim projektima", rekao je Zvizdić.

Istakao je da je ovo jedan dobar primjer saradnje zemalja regiona.

"Ovo je poruka da možemo u regionu razgovarati i dogovarati se", rekao je Zvizdić, te dodao da je Evropska perspektiva ključna baza saradnje u regionu.

Johanes Han, evropski komesar za proširenje, pozdravio je organizovanje Samita, te se zahvalio predsjedavajućem Savjeta ministara BiH, Denisu Zvizdiću i njegovom timu na dobroj organizaciji.

„Zahvalio bih se i svim premijerima, ovo predstavlja jedan simbolični čin jer su se po prvi put svi premijeri zapadnog Balkana okupili u jednoj državi sa ovog prostora“, rekao je Han novinaarima u Sarajevu.

On je istakao da ove aktivnosti predstavljaju napredak i razvoj regiona.

„Ja se u cijelosti slažem sa izlaganjem Zvizdića, koji je rekao da je fokus današnjeg Samita bio ekonomski razvoj cijelog regiona“, istakao je Han.

On je kazao da su neki od premijera spominjali mogućnost jačanja zajedničkog tržišta, slobodniji i bolji protok roba i usluga.

„Evropska unija je spremna da da maksimalni doprinos u daljoj integraciji svih država zapadnog Balkana. Evropsko vijeće je prošle sedmice potvrdilo isto ovo opredjeljenje, ali da bi se ti ciljevi ostvarili potrebno je još jako puno posla“, smatra Han.

Evropski komesar je još jednom poručio da moramo stvoriti zajedničko tržište ovog regiona (zapadnog Balkana) čime se otvara najmanje 80.000 novih radnih mjesta do 2025. godine.

Aleksandar Vučić, premijer Srbije, je rekao da je svaki razgovor blagorodan i djelotvoran, te da dok imamo mir i stabilnost to je često za pohvalu.

Kormakova zadovoljna sastankom

Ambasador SAD u BiH Morin Kormak izrazila je zadovoljstvo što su se premijeri  zapadnog Balkana sastali u Sarajevu.

"SAD uvijek podržavaju ono što okuplja ljude da bi razgovarali o bitnim stvarima", naglasila je Kormakova i dodala da bi fokus razgovora trebalo da bude na infrastrukturi i boljoj povezanosti država regiona da bi se približile zemljama u Evropi.

Zvizdić- Han: Važna regionalna saradnja

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić i komesar EU za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han istakli su danas važnost regionalne saradnje u procesu pridruživanja zapadnog Balkana EU i naglasili podršku Unije integracijama.

Zvizdić je, tokom susreta sa Hanom na marginama sastanka lidera zemalja zapadnog Balkana, ponovio opredjeljenje BiH za očuvanje stabilnosti, mira i bezbjednosti u u regionu, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Zvizdić je napomenuo važnost infrastrukturnih projekata za ekonomski razvoj svih zemalja regiona i nastavak daljih integracija.

Han je čestitao Zvizdiću za organizaciju današnjeg sastanka

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije