BiH

Posebna pažnja stanju u oblasti zaštite životne sredine

Posebna pažnja stanju u oblasti zaštite životne sredine
Posebna pažnja stanju u oblasti zaštite životne sredine

BANJALUKA - Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Srebrenka Golić upoznala je ambasadora Francuske u BiH Kler Bodoni o aktivnostima Odbora za reformu privrednog sistema Republike Srpske, koji je do sada predložio 12 reformskih zakona i pokrenuo tri inicijative za izmjene zakona na nivou BiH.

"Time smo na najbolji način pokazali opredijeljenost Vlade Republike Srpske za sprovođenje socijalnih i ekonomskih reformi, istovremeno podržavajući inicijativu EU kojom se fokus usmjerava upravo na ove oblasti", istakla je Golićeva tokom sastanka sa Bodonijevom u Banjaluci.

Golićeva, koja je i ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, pozdravila je stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ocijenivši to kao pozitivan korak, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Ona je istakla da je za njegovo provođenje od suštinske važnosti uspostavljanje mehanizma koordinacije, koji će biti zasnovan na ustavnim nadležnostima svih nivoa vlasti, kako bi institucije u skladu sa tim mogle izvršavati svoje obaveze.

Ministar Golić je upoznala Bodonijevu o aktivnostima koje Ministarstvo sprovodi kao nadležni organ za klimatske promjene u BiH.

S obzirom da će Francuska u decembru biti domaćin Konferencije UN o klimatskim promjenama, dogovoreno je da Golićeva i Bodonijeva prije Konferencije u Parizu održe predavanja u nekoliko opština u BiH, kako bi najšira javnost bila upoznata o aktivnostima u ovoj oblasti i mogućnostima ublažavanja posljedica sve evidentnijih klimatskih promjena.

Sagovornice su posebnu pažnju posvetile stanju u oblasti zaštite životne sredine u Republici Srpskoj.

Francuska Ambasada je zainteresovana da posreduje kod francuskih institucija i kompanija koje se bave zaštitom prirode za ulaganje u razvoj zaštićenih područja, prije svega Nacionalnog parka Kozara.

Bodonijeva ističe da je zadovoljna rezultatima koji su u Srpskoj postignuti u oblasti upravljanja otpadom, te je najavila posjetu državne francuske kompanije za upravljanje otpadom "Vlolia" Republici Srpskoj, kako bi se razmotrile mogućnosti ulaganja, po principu javno-privatnog partnerstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije