BiH

Poslanici PSBiH upozoravaju: OBA radi bez nadzora

Poslanici PSBiH upozoravaju:  OBA radi bez nadzora
Foto: N.N. | Poslanici PSBiH upozoravaju: OBA radi bez nadzora

SARAJEVO - Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac postavio je pitanje zašto na današnjoj sjednici ovog doma na čijem su dnevnom redu izvještaji parlamentarnih komisija nema izvještaja o radu Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/.

Odgovorio mu je predsjedavajući Predstavničkog doma Mladen Bosić navodeći da nije dobijen izvještaj ove komisije, inače bi i on bio na dnevnom redu.

"Danas ne znamo da li ima parlamentarnog nadzora nad Agencijom", konstatovao je Košarac i dodao da Komisija za nadzor nad radom OBA radi u suprotnosti sa zakonom.

Ističući da OBA nije institucija od sekundarnog značaja za BiH, Košarac je pozvao Predstavnički dom da zatraži izvještaj navedene Komisije.

"Neozbiljno je da čekamo da Komisija dostavi izvještaj, treba insistirati da se dostavi izvještaj", rekao je Košarac.

Ocijenivši da Zajednička komisija ne vrši nadzor nad OBA, a da Predstavnički dom ne vrši nadzor nad Komisijom, Damir Arnaut iz SBB-a zaključio je da to znači da OBA radi bez nadzora.

Prema mišljenju poslanika NDP-a Momčila Novakovića, nema prepreka da Zajednička komisija za nadzor nad radom OBA redovno radi.

Podsjećajući da Komisija od propisanih 12 ima 11 članova, te vršioca dužnosti predsjedavajućeg, Novaković je rekao da mu nije jasno zašto se godinu dana nije sastala.

"Ako je tako, hajdemo zamijeniti Komisiju", pozvao je Novaković i ocijenio da nadzor nad OBA nije bio bolji ni kada je Komisija radila.

Prema riječima predsjedavajuće Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu Aleksandre Pandurević o značaju Komisije najbolje govore oni koji bojkotuju njen rad, aludirajući na odluku SNSD-a da njeni predstavnici nakon smjene Nikole Špirića sa čela Komisije za nadzor nad OBA ne učestvuju u radu parlamentarnih radnih tijela.

Predrag Kožul iz HDZ-a  BiH podsjetio je da je on predložio reizbor članova Komisije, a zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjana Krišto objasnila je da druga dva člana Kolegijuma ovog doma, Bosić i Šefik DŽaferović, nisu dali saglasnost da se o tome raspravlja.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine prethodno je obavio raspravu o više zakonskih prijedloga koji su na dnevnom redu sjednice.

U svojim diskusijama poslanici su se više bavili proceduralnim pitanjima, posebno u komisijskoj fazi, nego suštinom predloženih zakona, dok o nekim od zakona nije bilo zainteresovanih za učešće u raspravi.

U raspravi o prijedlogu zakona o dopunama Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u BiH, čiji je predlagač Mirsad Đonlagić iz SBB-a, ocijenjeno je da se radi o oblasti koja je veoma bitna za budućnost BiH i da je ovom pitanju potrebno posvetiti potrebnu pažnju.

Za navedeni zakonski prijedlog Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma ocijenila je da nije usklađen sa Ustavom i pravnim sistemom BiH.

Đonlagić, između ostalog, predlaže uvođenje rektorske konferencije, izbjegavanje direktnog političkog uticaja na proces izbora kadrova, kao i na proces akreditacije, insistirajući na aktivnijoj ulozi Ministarstva civilnih poslova BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije