BiH

Poslanici SNSD-a i DNS-a ponovo napustili sjednicu Predstavničkog doma

Poslanici SNSD-a i DNS-a ponovo napustili sjednicu Predstavničkog doma
Poslanici SNSD-a i DNS-a ponovo napustili sjednicu Predstavničkog doma

Poslanici SNSD-a i DNS-a ponovo su danas napustili sjednicu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH jer ni ovaj put nije prihvaćen njihov zahtjev da na dnevni red bude uvrštena tačka o razrješenju predsjedavajućeg ovog doma Šefika Džaferovića /SDA/ zbog njegove ratne prošlosti.

Nije prihvaćena inicijativa poslanika Denisa Bećirović /SDP/ da se u dnevni red urvrsti tačka o zauzimanju stava Predstavničkog doma u vezi sa britanskom rezolucijom o Srebrenici, kao ni prijedlog poslanika SNSD-a Nikole Špirić koji je tražio uvrštavanje samo jedne tačke na dnevni red i to Izvještaja Savjeta ministara BiH o reformskoj agendi BiH.

O oba ova prijedloga usaglašavanje će biti obavljeno naknadno.

Predstavnički dom uvrstio je u dnevni red današnje 14. sjednice davanje saglasnosti za ratifikaciju Okvirnog sporazuma između BiH i Evropske komisije o aranžmanima za provođenje finansijske podrške Unije BiH u okviru IPA dva.

Predstavnički dom trebalo bi da u nastavku sjednice razmatra i niz izvještaja komisija Kolegijuma o postizanju saglasnosti za nekoliko zakona, pri čemu članovi Kolegijuma ni za jedan od zakona, u međuvremenu, nisu postigli saglasnost.

Riječ je o Izvještaju komisije Kolegijuma o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu u BiH, predlagača poslanika Denisa Bećirović /SDP/, te o Izvještaju komisije Kolegijuma o nastojanju za postizanje saglasnosti o Izvještaju Zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH o usaglašavanju teksta Zakona o carinskoj politici u BiH.

Biće razmotren i Izvještaj komisije Kolegijuma o nastojanju za postizanje saglasnosti o prijedlogu zaključka poslanika iz Kluba SBB-a BiH, povodom rasprave o Izvještaju o radu regulatorne komisije za električnu energiju BiH u 2014. godini.

Prema tom zaključku, zadužuje se Savjet ministara BiH da u roku od 30 dana da precizne odgovore po svim primjedbama direktora Sekretarijata Energetske zajednice Janeza Kopača, koje su izrečene na prezentaciji o temi "Stanje integracija BiH sa EU u oblasti energetike", održane u parlamentu BiH, a koje se odnose na nedostatak zakona o gasu, nedostatak energetske strategije i drugih preuzetih obaveza prema stavovima Energetske zajednice".

Iz parlamenta BiH saopšteno je da će se na dnevnom redu 14. sjednice Predstavničkog doma naći i Izvještaj komisije Kolegijuma o nastojanju za postizanje saglasnosti o prijedlogu preporuke poslanika Jasmina Emrića /A-SDA/, povodom rasprave o Izvještaju o radu Regulatorne komisije za električnu energiju BiH u 2014. godini.

Poslanici će razmatrati i Izvještaj komisije Kolegijuma o nastojanju za postizanje saglasnosti o Izvještaju o radu Regulatorne komisije za električnu energiju BiH u 2014. godini, Izvještaj komisije Kolegijuma o nastojanju za postizanje saglasnosti o prijedlogu zaključka poslanika Nikole Lovrinovića /HDZ/ povodom rasprave o Izvještaju o zaštiti ličnih podataka u BiH za 2014. godinu.

Predviđena je i rasprava o Izvještaju komisije Kolegijuma o nastojanju za postizanje saglasnosti o Godišnjem izvještaju o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH i Godišnjem izvještaju o pojavama diskriminacije u BiH za 2014. godinu.

Biće riječi i o Izvještaju komisije Kolegijuma o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu rezolucije o "genocidu u Srebrenici", čiji su predlagači poslanici Denis Bećirović, Mirsad Mešić /SDP/ i Zaim Backović /BPS – Sefer Halilović/.

Na dnevnom redu naći će se i Izvještaj komisije Kolegijuma o nastojanju za postizanje saglasnosti o Inicijativi poslanika Denisa Bećirovića podnesene na 11. sjednici Predstavničkog doma, koja je održana 13. maja.

Bećirović je podnio inicijativu kojom se zadužuje Savjet ministara BiH da u ovoj godini pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi Prijedlog zakona o dijaspori BiH.

Predstavnički dom trebalo bi da razmatra i Izvještaj o stanju radijacione i nuklearne bezbjednosti za 2014. godinu, kao i Informaciju Regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH o bezbjednosti zbrinjavanja istrošenog goriva i bezbjednosti zbrinjavanja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori.

U planu je i davanje saglasnosti za ratifikaciju Amandmana broj dva na Ugovor o finansiranju sklopljenom između Evropske investicione banke, BiH i Federacije BiH 15. jula 2008. godine u Sarajevu i 18. avgusta 2008. godine u Luksemburgu i naknadni amandman na Ugovor o finansiranju za projekat – Vodovod i kanalizacija u FBiH, te davanje saglasnosti za ratifikaciju Ugovora o garanciji koji se odnosi na Ugovor o zajmu za Projekat centralno grijanje Prijedor između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Bećirović: Zadovovljan podrškom u Parlamentu

Poslanik Socijaldemokratske partije BiH u Predstavničkom domu državnog parlamenta Denis Bećirović je kazao novinarima da je predložio da se u dnevni red uvrsti nova tačka gdje bi Predstavničiki dom usvojio konkretne zaključke povodom inicijative Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske a vezano  za usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici.

„Ova inicijativa i ovaj prijedlog je dobio danas, i to mi je posebno drago da naglasim, veliku podršku u Predstavničkom domu, da je duplo više poslanika glasalo za te zaključke i za tu tačku dnevnog reda nego što je bilo protiv toga“,  kazao je Bećirović.

Dakle, dodao je on, postoji opća većina i "danas je otišla snažna poruka iz Parlamenta BiH da većina psoalnika i to ubjedljiva većina poslanika u Predstavničkom domu, podržava i iskazuje poštovanje prema ovoj britanskoj inicijativi".

Baviti se pitanjima koja su bitna za sve

Nikola Špirić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštien BiH  izjavio je danas da je siguran da Vijeću ministara BiH treba vrijeme da dostavi agendu Parlamentu, te da je zbog toga tražio  odgodu sjednice kako bi imali što kvlaitetnije zasjedanje.

„Bojim se da će ovu godinu 'pojesti komarci' sa stanovišta evropskog puta BiH“, rekao je Špirić, te dodao da je u nastupnom govoru predsjedavjaući vijeća minsitara BiH Denis Zvizdić rekao da je potrebno usvojiti 65 zakona.

„Mi smo već u julu, a  nije usvojen ni jedan zakonski projekat  trenutnog saziva Savjetam insitara BiH i parlamentarne većine. Ne  kritikujem nikoga nego želim da se bavimo pitanjima koja su bitna za sve“, rekao je Špirić.

Dodao je da ne vidi spremnost da se govori o akcionom planu i usaglašavanju agende.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije