BiH

Poslanici hoće još niže cijene u mobilnoj telefoniji

Poslanici hoće još niže cijene u mobilnoj telefoniji
Foto: Ilustracija | Poslanici hoće još niže cijene u mobilnoj telefoniji

SARAJEVO - I pored toga što je cijena usluga mobilnih operatera od 1. januara ove godine snižena skoro za 17 posto, poslanici Predstavničkog doma BiH će 5. jula raspravljati o visini iznosa pomenutih usluga.

Naime, u izvještaju o efektima primjene izmijenjenog Pravilnika o modelima regulisanja cijena usluga mobilnih operatra, koji je u posjedu "Nezavisnih", navodi se da je cijena usluga pala za pomenuti iznos i ističe da cijena poziva prema drugim mobilnim mrežama u BiH nakon usklađivanja s odredbama Pravilnika iznosi 0,25 KM/min.

"U odnosu na važeće cijene, to predstavlja sniženje od 16,67 posto za korisnike osnovnog tarifnog modela 'BH Telecoma' i 'Telekoma Srpske', dok je za korisnike osnovnog tarifnog modela 'Eroneta' cijena snižena za 30,56 posto", navodi se u izvještaju.

Međutim, i pored činjenice da su cijene korigovane i da imaju trend pada, parlamentarci i dalje nisu zadovoljni, te traže informaciju od Regulatorne agencije za komunikacije (RAK). Traže i ponovno umanjenje cijena mobilnih usluga, što će, najvjerovatnije, dovesti do burne rasprave u oba doma parlamenta BiH. Upozoravaju i na činjenicu da su zemlje EU odlučile da više neće biti rominga kada su u pitanju mobilne usluge članica. Parlamentarci će 5. jula odlučiti do kada bi RAK trebalo da dostavi informaciju o rezultatima usklađivanja cijena usluga mobilne telefonije u BiH s cijenama u regionu i Evropi. Inicijativu za raspravu podnio je Mladen Bosić (SDS), zamjenik predsjedavajućeg ovog doma, koji je i pretprošle godine zatražio da se cijene usluga mobilne telefonije usklade sa susjedima, jer su u BiH, kako je objasnio, tri puta skuplje. Nakon što je ova inicijativa usvojena u parlamentu, RAK je naložio mobilnim operaterima da usklade i snize cijene usluga. Uporedna analiza cijena usluga mobilnih operatera u BiH koju je RAK sačinio 2016. godine pokazala je da nisu sve cijene telekom operatera u BiH najskuplje u regionu, nego da su neke od njih više i da su cijene na nivou prosjeka u odnosu na zemlje okruženja. Parlamentarci se nisu složili s ovom ocjenom, te su tražili umanjenje cijena mobilnih usluga u BiH, što su, na kraju, i dobili.

Predrag Kovač, direktor RAKa, ističe da je pozitivno da građani BiH i zemalja u okruženju mogu da uživaju u određenim pogodnostima, koje im omogućava Sporazum o cijenama usluge roaminga, koji je 2014. potpisan sa Srbijom, Crnom Gorom i Makedonijom, i dodaje da s obzirom na to da BiH nije članica EU ukidanje rominga u zemljama EU neće imati nikakve posljedice za našu zemlju.

Cijene odlaznih poziva prema BiH za postpaid korisnike iz BiH kada se nalaze u zemljama potpisnicama sporazuma nakon primjene prve faze odluke značajno su snižene, i to za pozive iz Crne Gore za 67 posto, iz Srbije za 74 posto te za pozive iz Makedonije za 76 posto. S primjenom druge faze odluke cijene odlaznih poziva su niže za 17 posto.

Prosječna cijena poslate SMS poruka za postpaid korisnike iz BiH kada se nalaze u zemljama potpisnicama sporazuma nakon primjene prve faze odluke značajno su snižene i to za poslate poruke iz Crne Gore za 50 posto, iz Srbije za 51 posto, te iz Makedonije za 63 posto. S primjenom druge faze odluke cijena poslate SMS poruke je niža za 11 posto u odnosu na cijenu koja se primjenjivala u prvoj fazi primjene odluke.

Nacionalni roming

Što se tiče nacionalnog rominga, iz RAKa ističu da toga više nema jer je prestala da važi odluka o načinu pružanja usluga mobilne telefonije između GSM operatera u BiH.

Mobilni operatori u BiH od 28. februara 2016. godine ne nude korisnicima jednog operatora mogućnost da koriste usluge putem mobilne mreže drugog mobilnog operatora u BiH. Ovakvu mjeru, odnosno mjeru ukidanja nacionalnog rominga, donio je RAK u cilju jačanja konkurencije na tržištu mobilne telefonije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije