BiH

NSRS: Unaprijediti zapošljavanje u ruralnim područjima

NSRS: Unaprijediti zapošljavanje u ruralnim područjima
NSRS: Unaprijediti zapošljavanje u ruralnim područjima

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske razmotrili su Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskoj policiji Srpske, kao i Nacrt strategije zapošljavanja Republike Srpske od 2016. do 2020. godine.

Nacrtom strategije zapošljavanja Republike Srpske od 2016. do 2020. godine formulisana su dva strateška cilja - povećanje zaposlenosti i ekonomske aktivnosti stanovništva i održanje postojećih i kreiranje novih radnih mjesta u privredi Srpske.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović istakao je da je neophodno obezbijediti precizne podatke o aktivnoj ponudi radne snage, te unaprijediti djelovanje i razvoj institucija na tržištu rada.

"Potrebno je kreirati stabilno i stimulativno ekonomsko i fiskalno okruženje u Republici Srpskoj. Moramo unaprijediti zapošljavanje i samozapošljavanje u ruralnim i nerazvijenim sredinama", naveo je Savanović u Narodnoj skupštini Republike Srpske, obrazlažući navedeni nacrt strategije.

On je dodao da je operativni cilj Strategije zapošljavanja osiguranje veće povezanosti sistema obrazovanja sa tržištem rada.

"Razvijanje kulture rada i etike rada označeno je kao jedan od operativnih ciljeva zbog potrebe da se aktivno utiče na svijest cijelog društva. Kao jedan od prioriteta definisano je i obezbjeđivanje preciznih podatka o aktivnoj ponudi radne snage, a kao operativni cilj unapređenje zapošljavanja najranjivijih grupa nezaposlenih lica", kaže Savanović.

On je napomenuo da su s ciljem izrade Strategije urađene detaljne analize, kako opštih makroekonomskih kretanja i stanja privrede u Republici Srpskoj, tako i detaljne analize stanja u oblasti zaposlenosti i nezaposlenosti, a na osnovu čega je izvršena i SWOT analiza - analiza snaga, slabosti, mogućnosti i prijetnji.

"Zaključno sa 31. decembrom 2015. godine, u evidencijama Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske nalazilo se 135.585 lica, što je za 7.090, odnosno pet odsto manje u odnosu na isti period 2014. godine", dodao je Savanović.

On je upozorio da su neformalna ekonomija i neformalna zaposlenost pojave koje su prisutne u Republici Srpskoj, a odnose se na zaposlenost koja nije obuhvaćena ili je nedovoljno pokrivena formalnim aranžmanima u zakonu ili u praksi.

"Prema podacima Agencije za statistiku BiH, neformalna zaposlenost od 2011. do 2013. godine na nivou BiH kretala se od 25 do 29 odsto ukupne zaposlenosti, odnosno od 204.000 do 237.000 zaposlenih", podsjetio je Savanović.

Prema njegovim riječima, poslodavci ne plaćaju doprinose za više od 100.000 formalno zaposlenih lica.

"Za dodatnih 200.000 zaposlenih poslodavci plaćaju doprinose na minimalne plate. Ukupno, za više od 300.000 zaposlenih ili oko 40 odsto od ukupnog broja zaposlenih, doprinosi se uopšte ne plaćaju ili se plaćaju na najnižu platu", upozorio je Savanović.

Razmotren Nacrt zakona o Sudskoj policiji

Narodna skupština je razmotrila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskoj policiji Srpske, kojim se propisuje da predsjednik Vrhovnog suda Republike može sklopiti sporazum sa predsjednikom Vrhovnog suda Federacije BiH o saradnji i pružanju pomoći između sudskih policija Srpske i FBiH.

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović rekao je da su razlozi za izmjene i dopune ovog zakonskog rješenja formiranje Okružnog centra Sudske policije u Prijedoru, koji će biti vezan za osnivanje novih sudova, prije svega, okružnog suda u ovom gradu, budući da organizacija Sudske policije prati organizaciju okružnih sudova.

Ovim Nacrtom zakona propisuje se da se za službenika Sudske policije mogu primiti lica koja su završila srednju školu unutrašnjih poslova ili osnovnu policijsku obuku na policijskoj akademiji, koja imaju najmanje četvrti stepen stručne spreme, koja su položila stručni ispit za zvanje policajca i nemaju više od 30 godina.

Ovim zakonskim rješenjem uređuje se nadležnost, organizacija, djelokrug rada i ovlašćenja Sudske policije Republike Srpske, dužnosti i prava, posebne dužnosti i prava iz radnog odnosa, disciplinska i materijalna odgovornost, činovi, ocjena rada i unapređenje službenika Sudske policije, navodi se u obrazloženju ovog nacrta zakona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije