BiH

Poslanici traže informacije o presretnutom razgovoru Dodika i Đakovića

Poslanici traže informacije o presretnutom razgovoru Dodika i Đakovića
Poslanici traže informacije o presretnutom razgovoru Dodika i Đakovića

SARAJEVO - Zajednička komisija za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH usvojila je zaključke kojima se Ministarstvo bezbjednosti BiH obavezuje da Parlamentarnoj skupštini BiH dostavi informaciju o transkriptu presretnutog razgovora koji ozbiljno inkriminiše rad i postupanje glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića, te da kolegiji oba doma Parlamenta BiH, zavisno od sadržaja informacije, odrede komisiju koja će biti nadležna da razmatra ovu informaciju.

Za ove zkaljučke jedino nije glasala Dušanka Majkić, (SNSD) , član komisije jer je stava da ovo pitanje nije u nadležnosti Komisije. Dušankin stav podržao je i predsjedavjaući Komisije Sifet Podžić (DF), ali je on glasao za zaključke.

Borislav Bojić (SDS), zamjenik predsjedavajućeg ove komisije i inicijator sjednice na kojoj je jedina tačka dnevnog reda bila  informacija o presretnutom  razgovoru između Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske i novinara Mate Đakovića, a koji inkriminiše rad glavnog tužioca, smatra da će resorno ministarstvo, u skaldu sa ovlaštenjima koje ima, Parlamentanroj skupštini BiH prirpemiti informaciju koju ima u vezi sa presretnutim razgovorima.

„Suština mog zahtjeva i jeste da se vidi da li su nadležne institucije radile u skaldu sa zakonom“, rekao je Bojić.

Smatra da su se stekli uslovi da se konačno, kako treba, sprovede bar jedna parlamentarna istraga, jer to je praksa u svim demokratskim zemljama.

Ističe da se više pažnje posvećuje ko je snimao razgovor, nego šta je sadržaj tog razgovora.

Upitan da kaže da li ga zabrinjava da neko neovlašteno snima razgovor predsjednika Republike Srpske, Bojić je rekao da to treba svakoga da zabrine.

„Ako je razgovor presretnut uz nalog  legalne institucije, onda je to uredu, sve ostlao je nelegalno“, rekao je Bojić.

Dušanka Majkić, član Komisije ističe da pitanje rasprave da li je tužilac napravio neki previd ili grešku, nije pitanje rasprave za ovu komisiju.

„Veći je problem, ako postoji snimak, kako smo do njega došli. Čuli smo i to su mediji objavili da je Ministarstvo bezbjednosti koje nema nadležnost utrošilo ogromna sredstva za kupovinu sistema za prisluškivanje. Je li to legitimno“, zapitala se Majkićeva i dodala da ova komisija ne može postupiti po zahtjevu i inicijativi Bojića.

Tvrdi da, ako je Ministarstvo bezbjednosti imalo informacije o pogrešnom postupanju tužioca, onda je to trebalo da uputi VTSV-u.

„Praviti izborni štab SDS-a od Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost je nekredibilno i ruši integritet ove komisije“, rekla je Majkićeva.

Sifet Podžić, predsjedavajući Komisije kazao je da se slaže sa Majkićevom da to nije nadležnost Komisije, te da je zbog toga tražio da se informacija zatraži od Ministarstva bezbjednosti BiH.

„Naravno ministar sigurnosti će morati reći otkud mu takva informacija, ko je koga prisluškivao, po čijem nalogu i tada će kolegiji oba doma Parlamenta BiH moći odlučiti da li je to nadležnost Komisije za nadzor OBA-e ili Komisije za odbranu i sigurnost ili će kolegij formirati posebnu istražnu komisiju“, rekao je Podžić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije