BiH

Poslaničke fotelje primamljivije od načelničkih

Poslaničke fotelje primamljivije od načelničkih
Foto: N.N. | Poslaničke fotelje primamljivije od načelničkih

BIHAĆ - Načelnici Bosanskog Petrovca i Bužima Zlatko Hujić i Zikrija Duraković potvrdili su da će podnijeti ostavke na sadašnje funkcije i prihvatiti da u naredne četiri godine budu poslanici u Skupštini USK.

Podsjećamo da su se Hujić i Duraković na nedavno održanim opštim izborima nalazili na listi koalicije A-SDA - PoMAK za kantonalnu skupštinu, skupa s gradonačelnicima Bihaća i Cazina Šuhretom Fazlićem i Nerminom Ogreševićem. Osnivači Pokreta za modernu i aktivnu Krajinu (PoMAK) su upravo pomenuti načelnici i gradonačelnici, koji su na takav način ozvaničili zajednički nastup na proteklim izborima.

Hujić kaže kako se na ovakav korak odlučio nakon što je punih šest godina bio načelnik Bosanskog Petrovca zbog nestabilne političke situacije u toj općini. "Glavni razlog moje odluke je trenutno stanje u Općinskom vijeću i činjenica da se tamo nalaze ljudi koji rade protiv građana i zastupaju isključivo lične interese. Zbog njih je zaustavljen čitav niz značajnih projekata i ja pola godine uopšte ne prisustvujem sjednicama Općinskog vijeća", kazao je Hujić.

Duraković ističe kako je njegov glavni motiv da u narednom periodu, kao poslanik u Skupštini USK, doprinese razvoju Bužima.

"Tokom ove godine, od milionskih sredstava koja su podijeljena lokalnim zajednicama s kantonalnog nivoa, Bužim je dobio tek 40.000 maraka. Jednostavno, smatram da ću kao kantonalni poslanik moći učiniti više kako bi Bužim dobio bolji tretman", kazao je Duraković.

Za razliku od pomenute dvojice načelnika, gradonačelnici Fazlić i Ogrešević su se odrekli skupštinskih mandata te potvrdili kako ostaju na sadašnjim funkcijama. Prema izbornom zakonodavstvu, općinska vijeća su u obavezi da, nakon ostavki, imenuju vršioca dužnosti načelnika, a u roku od 90 dana biće održani vanredni izbori u tim lokalnim zajednicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije