BiH

Poslije pisanja "Nezavisnih": Pritvoreniku konačno stiže posjeta iz Ambasade

Poslije pisanja "Nezavisnih": Pritvoreniku konačno stiže posjeta iz Ambasade
Poslije pisanja "Nezavisnih": Pritvoreniku konačno stiže posjeta iz Ambasade

BANJALUKA, MOSKVA - Slaven Soldo, prvi sekretar u Ambasadi BiH u Moskvi, javio se poslije teksta u "Nezavisnim" i obavijestio nas da su dobili pismo od nadležnih iz Sarajeva da moraju u roku od sedam dana posjetiti Muju u zatvoru o svom trošku i da će se uključiti u sav proces, kazao je u petak Semir Glavić, rođak Muje Musića, bh. državljanina koji se više od pola godine nalazi u pritvoru u ruskom zatvoru.

On je u pritvoru u gradu Kazanju, Republika Tatarstan, a za pola godine ga niko iz Ambasade nije posjetio kako bi mu ponudio pravnu ili neku drugu vrstu pomoći, što je nagnalo njegovog rođaka da čitavu priču ispriča medijima.

Podsjećamo, Musić je uhapšen pod sumnjom da je učestvovao u tuči i određen mu je pritvor dok traje istraga, a iza rešetaka tako može ostati do godinu dana.

Od hapšenja je prošlo više od pola godine, a za sve to vrijeme porodica i advokat Musića su pokušavali na sve načine da u rješavanje slučaja uključe bh. ambasadu, koja bi se po zakonu morala baviti problemima svojih građana.

"Od prvog dana naša ambasada je bila obaviještena šta se događa, da je čovjek uhapšen iako se u trenutku te tuče za koju ga terete nalazio na drugom mjestu udaljenom osam kilometara. Znali su i da se moj rođak nalazi u zatvoru gdje su užasni uslovi, gdje u jednoj prostoriji ima 29 ljudi a 11 kreveta, ali se nisu uključili sve dok ih mediji nisu 'pritisnuli' svojim pisanjem", kaže Glavić.

Nada se da će se situacija za njegovog rođaka u pritvoru poboljšati čim se uključi bh. ambasada.

Musić, rodom iz Kladnja, je inače sa porodicom otišao prije nekoliko godina u Rusiju u potrazi za poslom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije