BiH

Poslodavci apelovali na Vladu FBIH da odloži pravilnik

Poslodavci apelovali na Vladu FBIH  da odloži pravilnik
Poslodavci apelovali na Vladu FBIH da odloži pravilnik

SARAJEVO-Poslodavci više ne mogu istrpiti opterećenja koje je nametnula Vlada FBIH posljednju godinu i neće imati drugi izbor nego otpuštati radnike i smanjivati plate, upozoreno je danas zbog izmjena i dopuna Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak koje sutra stupaju na snagu.

Poslodavci su sa sindikatom, ali i Vijećem stranih investitora i Privrednom komorom FBIH apelovali na Vladu da odloži primjenu pravilnika, koji stvara nove namete, do izmjena Zakona o doprinosima kojim bi se doprinosi umanjili sa 72 na 50 odsto, što je i obećano refomskom agendom.

„Sada imamo novi pravilnik, neuobičajeno sredinom godine, a gdje je smanjenje doprinosa? Ova mjera samo puni budžet na račun poslodavaca i radnika. Kompanije će imati više troškova, i to neplaniranih, pa će biti nekonkurentne, a takve kompanje će smanjiti investicije ili broj radnih mjesta. Kada to padne na teret radnika slabi kupovna moć i gube i radnici i privreda“, kazao je Valentin Ilievski iz Vijeća stranih investitora BiH.

Istakao je da će se ovo sigurno odraziti na investicije, te je podsjetio da ovo vijeće okuplja oko 50 kompanija koje su do sada uložile 9,5 milijardi KM i zapošljavaju 15.000 radnika.

Izmjenama pravilnika se smanjuje neoporezivi iznos toplog obroka i regresa. Tako će biti oporeziv topli obrok iznad 8,5 KM dnevno i regres iznad oko 400 KM. Istovremeno, izmijenjenim pravilnikom više neće biti oporezovana naknada za smještaj i odvojeni život za savjetnike i namještenike, što su do sada „uživali“ samo premijer, ministri i rukovodeći državni službenici, na šta su danas ukazali poslodavci. Zbog ovoga je za ponedjeljak zakazana vanredna sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća FBIH.

Almin Mališević iz Privredne komore FBIH napominje da su izmjene zakona o doprinosima u pripremi, ali je donošenje pravilnika prije ishitreno.

Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, naglasio je da ovakva mjera neće eliminisati crno tržište nego će se desiti suprotno, dok je direktor Udruženja poslodavaca FBIH Mladen Pandurević kazao da većina poslodavaca nema unutrašnju rezervu kojom mogu prevladati sva opterećenja i da se boji da Vlada neće održati obećanje o novom zapošljavanju i rastu GDP-a.

Uz napomenu da nisu protiv pravilnika nego samo žele da bude odložen do smanjenja stope doprinosa, Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBIH, rekao je da su u zadnjih godinu dana, koliko se priča o reformskoj agendi i rasterećenju privrede, izloženi stalnim nametima, ali i da nije siguran da Vlada ima cilj već da kratkoročno razmišlja.

„Ovaj pravilnik je biber po pilavu. Radi se o nekoliko stotina miliona KM dodatnih opterećenja na godišnjem nivou“, istakao je Smailbegović i dodao da samo ASA Prevent godišnje sada ima 3,5 miliona KM dodatnih nameta.

Iz Ministarstva finansija FBIH ranije su reagovali da je novi pravilnik samo usklađivanje postojeće regulative sa Općim kolektivnim ugovorom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije