BiH

Poslodavci u RS: Očekujemo usvajanje novog zakona o radu u naredna tri mjeseca

Poslodavci u RS: Očekujemo usvajanje novog zakona o radu u naredna tri mjeseca
Poslodavci u RS: Očekujemo usvajanje novog zakona o radu u naredna tri mjeseca

BANJALUKA - U Uniji udruženja poslodavaca Republike Srpske očekuju radni tekst novog zakona o radu, na kojem će zajedno sa socijalnim partnerima raditi u narednom periodu.

Direktor ove poslovne unije Saša Aćić rekao je danas u izjavi novinarima da očekuje da će u naredna dva do tri mjeseca u Narodnoj skupštini RS biti usvojen novi zakon o radu.

Za razliku od poslodavaca, Savez sindikata ne pristaje na donošenje novog radnog zakonodavstva u ovom bh.entitetu.

Predsjednica tog sindikata Ranka Mišić ranije je nekoliko puta ponovila da nema nikakve potrebe za donošenjem novog zakona o radu u RS, jer je postojeći moderan i fleksibilan i da je ključ problema u njegovom neprimjenjivanju.

„Zakon o radu RS je dovoljno fleksibilan, nije prepreka ekonomskom napretku i zapošljavanju, te dolasku stranih investicija“, utvrdila je Mišić i dodala da Savez sindikata RS nikada neće pristati na smanjenje dostignutih radničkih i sindikalnih prava.

Ministar rada u RS Milenko Savanović nedavno je rekao da garantuje da novi zakon o radu nosi dobra rješenja, koja će sigurno biti afirmativna za radnike, poslodavce i institucije, a prije svega za sve građane RS.

Cvijanović: Donošenje zakona u saglasnosti sa socijalnim partnerima

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da se reformski zakoni donose u saglasnosti sa socijalnim partnerima, te da do sada nije bilo većih zamjerki.

"Naravno da nema saglasnosti socijalnih partnera o svakom pojedinačnom pitanju. Kada je riječ o zakonu o radu, nema nikakve saglasnosti socijalnih partnera, čak ni u toj mjeri da kažu idemo zajedno da sjednemo i radimo, da vidimo šta to treba ili uopšte ne treba da mijenjamo. Čak ni analiza nije urađena", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da u vezi sa drugim zakonskim rješenjima postoji veća saglasnost, odnosno razmjena informacija i komunikacija sa socijalnim partnerima.

Premijerka je naglasila da nema potrebe da poslovni subjekti iz Srpske prenose poslovanje u FBiH, s obzirom da su zakonska rješenja donošena u saglasnosti sa poslovnom zajednicom koja učestvuje kroz vladine odbore za reformu privrednog sistema i reformu javnog sektora.

Cvijanovićeva je podsjetila da je Vlada juče usvojila sedam zakona u formi prijedloga, te da nema drastičnih izmjena u odnosu na nacrte.

"Nezadovoljna sam činjenicom da smo se, na neki način, odmakli od tih zakona na nekoliko mjeseci jer su bile nametane neke druge teme. Bilo je nekoliko posebnih sjednica Narodne skupštine na kojima se pričalo o raznim stvarima, ali ne o suštinskim, kao što je reformska agenda koju provodimo", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Laktašima.

Ona je dodala da ti zakoni spadaju u prvi paket reformskih zakona, koji su definisani u Ekonomskoj politici Republike Srpske za ovu godinu, te da će Vlada nastaviti da radi i na drugim obećanim zakonskim rješenjima.

"Ono što je planirano za ovu godinu i što će se manifestovati u prvom kvartalu naredne godine je sve ono što je sadržano u Ekonomskoj politici, što smo izvukli iz Ekonomske politike i apostrofirali u reformskoj agendi", pojasnila je Cvijanovićeva i navela da se Vlada sada nije bavila uvođenjem poreza na bogate.

Navodeći da su već ranije tri zakona usvojena u formi prijedloga, Cvijanovićeva je dodala da je zakon o investicionim fondovima izazvao velike rasprave, ali da su konačna rješenja zasnovana na međusobnim razgovorima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije