BiH

Postoji ustavni osnov za ukidanje "bijelog hljeba"

Postoji ustavni osnov za ukidanje "bijelog hljeba"
Postoji ustavni osnov za ukidanje "bijelog hljeba"

SARAJEVO - Ustavnopravna komisija Doma naroda parlamenta BiH utvrdila je danas postojanje ustavnog osnova i usaglašenosti sa pravnim sistemom BiH za Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, kojim se ukida jednogodišnja naknada za izabrane i imenovane zvaničnike na nivou BiH po prestanku mandata.

Član Ustavnopravne komisije Sredoje Nović ocijenio je da je riječ o važnoj materiji koja traži sistemsko rješenje.

Prema njegovim riječima, bilo bi dobro prvo promijeniti odredbu Ustava BiH koja propisuje da se članovima parlamenta i Savjeta ministara BiH za vrijeme mandata ne mogu mijenjati primanja, a potom razmatrati ovaj zakon.

"Time bismo pokazali da smo legalisti", poručio je Nović.

Ocijenivši da predloženi zakon ima nedostataka, član Komisije i predsjedavajući Doma naroda Bariša Čolak upozorio je na opasnosti od usvajanja parcijalnih rješenja.

Za sistemska rješenja u ovoj oblasti založili su se i predsjedavajući Komisije Halid Genjac i član Dragutin Rodić.

Za postojanje ustavnog osnova i usaglašenost predloženog zakona sa pravnim sistemom BiH glasali su srpski i bošnjački članovi Komisije, dok su dva hrvatska člana bila protiv.

Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH u parlamentarnu proceduru uputio je Klub poslanika SBB u Predstavničkom domu.

Ustavnopravna komisija danas je u amandmanskoj fazi podržala Prijedlog zakona o obligacionim odnosima u civilnom vazduhoplovstvu BiH zajedno sa svim amandmanima usvojenim u Predstavničkom domu.

Komisija je primila k znanju i Domu naroda uputila na razmatranje Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH za 2013. godinu i Izvještaj Centralne izborne komisije BiH o provođenju opštih izbora 2014. godine.

Ustavnopravna komisija je Domu naroda predložila zaključak da se formira interresorna radna grupa za pripremu prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije