BiH

Potjernica za Milošem Zekićem

Potjernica za Milošem Zekićem
Potjernica za Milošem Zekićem

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH uputilo je Sudu BiH prijedlog za raspisivanje međunarodne potjernice za Milošem Zekićem /51/, koji je optužen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Šekovićima.

 Ovaj prijedlog upućen je Sudu BiH s obzirom da optuženi Zekić nije pronađen na adresi u Šekovićima prilikom realizacije naredbe za njegovo hapšenje i pošto se ne pojavljuje na ročištima, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH ističe da će iskoristiti sve instrumente regionalne i međunarodne saradnje, da bi Zekić bio priveden pravdi.

U saopštenju se napominje da se osumnjičeni ne mogu sakriti, da njihov pronalazak olakšavaju i protokoli o saradnji između tužilaštava regiona, te da će Tužilaštvo BiH uložiti maksimalne napore, zajedno sa institucijama u BiH i inostranstvu, da se optuženi Zekić pronađe i procesuira za krivična djela za koja ga tereti optužnica.

Zekić je optužen, da je u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske /VRS/ u maju 1992. godine u Šekovićima, "kršeći pravila Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata, kojom se zabranjuju ubistva, vršio ubistva i na taj način počinio krivično djelo ratni zločin nad civilima". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije