BiH

Potpisan program "Podrinje"

Potpisan program "Podrinje"
Potpisan program "Podrinje"

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske, Zlatan Klokić, i ministar privrede Srbije, Željko Sertić, danas su u Beogradu potpisali protokol o provođenju programa "Podrinje".

Ministri Klokić i Sertić razgovarali su i o intenziviranju ativnosti na realizaciji programa “Podrinje” nakon čega je potpisan i aneks protokola o saradnji na ovom programu. Progam "Podrinje" realizuje se radi iskorištavanja ogromnih mogućnosti i razvojnih šansi sa obje strane Drine. Bilo je riječi i o ekonomskim temama i međugraničnoj saradnji, kako bi promet robe bio što jednostavniji.

Program razvoja regije Podrinje predstavlja dio aktivnosti vlada Republike Srpske i Srbije radi realizacije Sporazuma o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa. Projekat "Podrinje" obuhvata 30 opština, po 15 iz Srpske i Srbije. Prema riječima Sertića, Akcioni plan će biti izrađen do kraja marta, a riječ je o projektima iz sedam oblasti - infrastrukturi, poljoprivredi, turizmu, energetici, zaštiti životne sredine, zdravstvu i kulturi.

Klokić je rekao da projekat "Podrinje" predstavlja strateški dokument, jer predviđa razvoj ovog područja na kojem živi više od 1,3 miliona stanovnika. Taj program je saglasan sa modernim evropskim tendencijama kada je riječ o prekograničnoj saradnji i osnovni cilj je da se poboljša kvalitet života stanovništva, rekao je ministar.

Opštine koje su obuhvaćene programom "Podrinje" su Bijeljina, Lopare, Ugljevik, Zvornik, Bratunac, Vlasenica, Han Pijesak, Milići, Srebrenica, Višegrad, Rogatica, Rudo, Foča, Novo Goražde i Šekovići, odnosno u Srbiji - Šid, Sremska Mitrovica, Bogatić, Loznica, Mali Zvornik, Krupanj, Valjevo, Osečina, LJubovija, Kosjerić, Bajina Bašta, Užice, Čajetina i Priboj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije