BiH

Potpisan protokol o primopredaji opreme vrijedne 100.000 KM

Potpisan protokol o primopredaji opreme vrijedne 100.000 KM
Potpisan protokol o primopredaji opreme vrijedne 100.000 KM

SARAJEVO - Zamjenik ministra bezbjednosti BiH Mladen Ćavar, direktor Švajcarske agencije za razvoj i saradnju Jozef Guntern i subregionalni koordinator za zapadni Balkan Međunarodne organizacije za migracije Đanluka Roko potpisali su danas u Sarajevu Protokol o primopredaji opreme u vrijednosti 100.000 KM Ministarstvu bezbjednosti BiH.

Ćavar je nakon potpisivanja protokola rekao da su informatičku i drugu opremu kupile vlade Švajcarske i Lihtenštajna za podršku sistemu upravljanja imigracijama i azilom u BiH.

On je istakao da je oprema dodijeljena u okviru druge faze projekta "Podrška sistemu upravljanja imigracijama i azilom u BiH".

"Ukupna vrijednost ovog trogodišnjeg projekta, koji finansiraju Švajcarska i Lihtenštajn, iznosi oko 700.00 KM. Projekat se provodi do 2016. godine u saradnji sa Međunarodnom organizacijom za migracije koja pruža tehničku podršku", naveo je Ćavar.

On je rekao da oprema koja je danas prešla u vlasništvo Ministarstva bezbjednosti BiH obezbjeđuje nadogradnju cjelokupnog informacionog sistema o migracijama, povezivanje ISM sistema sa drugim informacionim sistemima, adekvatno opremanje sobe za obavljanje intervjua sa tražiteljima azila i sefove neophodne za bezbjednost pohranjivanja putnih isprava za izbjegle.

Ćavar je naglasio da je Švajcarska do danas podržala više projekata u Ministarstvu bezbjednosti BiH u vrijednosti 3.600.000 KM, a trenutno je u toku realizacija tri projekta u vrijednosti 2.350.000 KM.

Direktor Švajcarske agencije za razvoj i saradnju Jozef Guntern rekao je da su problemi sa imigracijama slični u svim zemljama i na ovaj način nastoji se pronaći zajedničko rješenje.

On je naveo da će Švajcarska od 2013. do 2016. godine u projekte u BiH uložiti tri do četiri miliona švajcarskih franaka, a Lihtenštajn oko dva miliona.

Subregionalni koordinator za zapadni Balkan Međunarodne organizacije za migracije Đanluka Roko rekao je da za sada migracijski tokovi u BiH ne izazivaju urgencije, ali da se u zemljama u okruženju situacija može promijeniti preko noći.

On je naglasio da ova saradnja predstavlja još jedan korak ka rješavanju ovih pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije