BiH

Potpisan sporazum o saradnji HDZ BiH i HDZ 1990

Potpisan sporazum o saradnji HDZ BiH i HDZ 1990
Foto: N.N. | Potpisan sporazum o saradnji HDZ BiH i HDZ 1990

MOSTAR - Predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović i HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović potpisali su danas u Mostar Sporazum o saradnji ove dvije stranke.

U saopštenju iz HDZ BiH navodi se da je sporazum potpisan s ciljem postizanja političke saglasnosti u zaštiti interesa hrvatskog naroda u BiH, a posebno u procesu ustavnih promjena u kojim će hrvatski narod osigurati svoju punu ravnopravnost i suverenost s druga dva naroda i svim građanima u BiH, a koje će rezultovati održivom, demokratskom i evropskom BiH, članicom EU i NATO saveza.

"Sporazum se temelji na načelima ravnopravnosti, saradnji i preuzimanju odgovornosti za hrvatski narod u BiH, kao i za BiH u cjelini sa legitimnim predstavnicima druga dva konstitutivna naroda, a u skladu s voljom birača te odgovornostima, obavezama i pravima koja proizlaze iz rezultata opštih izbora", ističu iz HDZ-a BiH.

U saopštenju se dodaje da su stranke potpisnice sporazuma saglasne da će potpuno koordinisano učestvovati u procesu ustavnih promjena, promjena Izbornog zakona, implementacije odluka Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava te da će usaglašavati svoje stavove po svim važnim pitanjima za hrvatski narod u BiH.

Stranke se obavezuju da odluke u zakonodavnoj vlasti donose u skladu s ovim sporazumom.

I HDZ BiH i HDZ 1990 djeluju zajedno u okviru Hrvatskog narodnog sabora, ali su na izbore izašli odvojeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije