BiH

Potvrđena Deklaracija o neprihvatanju ukidanja supervizije za Brčko distrikt

Srna - 16.05.2012 17:56

SARAJEVO - Dom naroda Parlamenta Federacije BiH potvrdio je Deklaraciju o neprihvatanju ukidanja supervizije za Brčko distrikt.

Trideset osam delegata bilo je "za", uzdržana su bila tri, a protiv Deklaracije glasalo je šest delegata iz reda hrvatskog naroda i jedan iz reda srpskog naroda.

Deklaraciju o neprihvatanju ukidanja supervizije za Brčko disktrikt, koju je predložio predsjednik Federacije BiH Živko Budimir, danas su u Predstavničkom domu podržala 64 poslanika.

U Deklaraciji se, između ostalog, navodi da nisu stečeni uslovi za ukidanje supervizije za Brčko distrikt s obzirom na to da, kako se navodi, Republika Srpska još nije u potpunosti ispunila sve obaveze iz Konačne odluke Arbitražnog tribunala, niti je pokazala nesumnjivu spremnost da se pridržava svih svojih obaveza prema distriktu.

Deklaracijom je zatraženo da visoki predstavnik u BiH Valentin Incko i supervizor za Brčko distrikt Roderik Mur zahtijevaju od Narodne skupštine Republike Srpske da poništi svoju odluku o neprihvatanju Konačne odluke Arbitražnog tribunala o proglašenju Brčko distrikta, te da donese odluku ili zaključak o njenom prihvatanju. 

Deklaracija predviđa da, prije razmatranja odluke o okončanju režima supervizije, moraju biti riješena preostala pitanja od vitalnog značaja za Brčko distrikt, kao što su predstavljanje u institucijama BiH, finansiranje, infrastruktura i snabdijevanje električnom energijom.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Ostali naslovi

 • Dodik se sastao sa Stefanovićem

  27.08.2014 10:29 - Srna

  BANJALUKA - U Palati Republike u Banjaluci počeo je sastanak predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića.

 • Kebo: Birači me neće vidjeti na bilbordima

  27.08.2014 09:51 - N.N.

  SARAJEVO - Formalno, izborna kampanja samo što nije.

 • Vučić će tražiti podršku i za projekte sa BiH

  27.08.2014 09:33 - Srna

  BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić tokom dvodnevnog boravka u Berlinu od svojih sagovornika će zatražiti podršku za infrastrukturne projekte, prije svega za modernizaciju i izgradnju pruge Beograd - Bar, ali i za projekte sa Republikom Srpskom, odnosno BiH i Makedonijom.

 • Karsten Dumel: Njemačka neće rješavati probleme BiH

  27.08.2014 08:30 - Dejan Šajinović

  Mnogi u BiH će biti razočarani nakon samita u Berlinu, jer je bilo kakvo samostalno nastupanje Njemačke potpuno isključeno, rekao je u intervjuu za "Nezavisne" Karsten Dumel, direktor Kancelarije "Konrad Adenauer fondacije" u Sarajevu, koja je bliska Hrišćansko-demokratskoj uniji, njemačkoj stranci koju predvodi Angela Merkel.

 • Rat u BiH radikalizovao evropske muslimane

  27.08.2014 08:08 - Dejan Šajinović

  NJUJORK - Radikalizacija britanskih muslimana nije krenula nakon započinjanja rata protiv terora od strane SAD poslije napada 11. septembra 2001, već od rata u BiH, piše ugledni američki magazin "National Review".

 • Ponovo o problemu imenovanja direktora RAK-a

  27.08.2014 08:02 - Srna

  SARAJEVO - Savjet Regulatorne agencije za komunikacije /RAK/ trebalo bi da na današnjoj sjednici razmatra aktuelnu situaciju u vezi sa postupkom imenovanja generalnog direktora Agencije.

 • Državni funkcioneri neće ostati bez alkohola

  27.08.2014 07:48 - Almedin Šišić

  SARAJEVO - Zvaničnicima i državnim funkcionerima, zaposlenima u institucijama BiH u Sarajevu, ne prijeti opasnost da će ostati bez zaliha alkohola i pored toga što je propao tender za nabavku pića.

 • Za glasanje prijavljeno i 37 mrtvih osoba!

  26.08.2014 20:52 - Nihada Hasić

  SARAJEVO - Značajan broj spornih prijava birača za glasanje izvan BiH na oktobarskim opštim izborima upućuje na opasnost od izbornog inženjeringa, zbog čega je potrebno da reaguju tužilaštva u našoj zemlji.

 • SPP: Hitno reformisati zdravstveni sistem

  26.08.2014 20:07 - N.N.

  BANJALUKA - U RS je potrebno sprovesti korjenitu reorganizaciju zdravstvenog sistema sa stanovišta potreba građana i u skladu s ekonomskom moći države, smatraju u Stranci pravedne politike.

 • Komisija nije nadležna za slučaj Zubac

  26.08.2014 20:02 - Nihada Hasić

  SARAJEVO - Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma bh. parlamenta jednoglasno je danas zaključila da nije nadležna da pravno tumači primjenu zakonskih propisa o smjeni i suspenziji rukovodilaca policijskih agencija BiH.

 • Izetbegović: Obnova stambenog fonda treba da bude prioritet

  26.08.2014 19:18 - Fena

  SARAJEVO - Predsjedništvo BiH zatražilo je danas na sjednici od Vijeća ministara BiH i svih drugih nadležnih institucija u BiH da ubrzaju i intenziviraju aktivnosti i ulože dodatne napore na oporavku i obnovi područja pogođenih prirodnom nesrećom.

 • Dodik: Cerić provodi politiku islama

  26.08.2014 19:16 - Srna

  BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je za Srnu da je nezavisni kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Mustafa Cerić skriveni islamista koji u svom političkom radu nastoji da na, pod navodnicima, miran način provede ono što njegova bratija radi po svijetu pucajući i ubijajući.

 • Političari odgovorili »ledenom izazovu«

  26.08.2014 19:04 - Agencije, Z.Č.

  SARAJEVO, BIHAĆ - Peter Sorensen, specijalni predstavnik i šef Delegacije EU, prihvatio je "ledeni izazov" koji mu je uputio Edvard Ferguson, britanski ambasador u BiH, i danas se polio hladnom vodom.

 • Savjet ministara nije ispunio obaveze

  26.08.2014 18:23 - Ž. Božić-Gauk

  SARAJEVO - Predsjedništvo BiH zatražilo je danas od Savjeta ministara BiH i svih drugih nadležnih institucija u BiH da ubrzaju aktivnosti i ulože dodatne napore kako bi područja pogođena poplavama što prije bila obnovljena.

 • Cvijanović: Suprotstavićemo se politikama štetnim za RS

  26.08.2014 17:56 - D. Šajinović

  BANJALUKA - RS ne može i ne treba da utiče na to koga će FBiH izabrati da ih predstavlja u Predsjedništvu BiH, ali član iz RS mora znati kako da se suprotstavi politikama koje su na štetu RS, izjavila je Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS i kandidat koalicije SNSD-DNS-SP za člana Predsjedništva iz RS, gostujući na NES radiju iz Banjaluke.

  Video

Newsletter

Registrujte se na besplatni newsletter.

Svako jutro najvažnije vijesti.

Upišite vašu e-mail adresu:

Delivered by FeedBurner