BiH

Potvrđena Deklaracija o neprihvatanju ukidanja supervizije za Brčko distrikt

SARAJEVO - Dom naroda Parlamenta Federacije BiH potvrdio je Deklaraciju o neprihvatanju ukidanja supervizije za Brčko distrikt.

Trideset osam delegata bilo je "za", uzdržana su bila tri, a protiv Deklaracije glasalo je šest delegata iz reda hrvatskog naroda i jedan iz reda srpskog naroda.

Deklaraciju o neprihvatanju ukidanja supervizije za Brčko disktrikt, koju je predložio predsjednik Federacije BiH Živko Budimir, danas su u Predstavničkom domu podržala 64 poslanika.

U Deklaraciji se, između ostalog, navodi da nisu stečeni uslovi za ukidanje supervizije za Brčko distrikt s obzirom na to da, kako se navodi, Republika Srpska još nije u potpunosti ispunila sve obaveze iz Konačne odluke Arbitražnog tribunala, niti je pokazala nesumnjivu spremnost da se pridržava svih svojih obaveza prema distriktu.

Deklaracijom je zatraženo da visoki predstavnik u BiH Valentin Incko i supervizor za Brčko distrikt Roderik Mur zahtijevaju od Narodne skupštine Republike Srpske da poništi svoju odluku o neprihvatanju Konačne odluke Arbitražnog tribunala o proglašenju Brčko distrikta, te da donese odluku ili zaključak o njenom prihvatanju. 

Deklaracija predviđa da, prije razmatranja odluke o okončanju režima supervizije, moraju biti riješena preostala pitanja od vitalnog značaja za Brčko distrikt, kao što su predstavljanje u institucijama BiH, finansiranje, infrastruktura i snabdijevanje električnom energijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije