BiH

Potvrđeni kadrovi za Savjet ministara BiH

Potvrđeni kadrovi za Savjet ministara BiH
Potvrđeni kadrovi za Savjet ministara BiH

BANJALUKA - Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, i Mladen Bosić, predsjednik SDS-a, izrazili su u petak u Banjaluci uvjerenje da će novo Vijeće ministara BiH biti kompletirano i potvrđeno do zakonskog roka koji ističe 11. marta.

Bosić je nakon sastanka izjavio da su lideri Saveza za promjene obavili konsultacije sa Zvizdićem, ali i Asimom Sarajlićem, predsjednikom parlamentarne Komisije za izbor Vijeća ministara.

"Predali smo imena kandidata za ministre i zamjenike ministara, koji su spoj iskustva, mladosti, znanja i energije. Skrenuli smo pažnju na očekivanja Saveza za promjene, prije svega u smislu otvaranja reformskih procesa i promjena u vidu funkcionisanja institucija koji bi trebalo da postanu servis građana", rekao je Bosić.

Kako je naglasio, novom predsjedavajućem je stavljeno do znanja da SZP očekuje da budu otvoreni procesi koji će dovesti do borbe protiv korupcije i kriminala u BiH.

"To su, po našem sudu, glavni kočničari bilo kakvog napretka", zaključio je Bosić i izrazio očekivanje da svi nivoi vlasti u BiH rade u okviru svojih nadležnosti i kompetencija.

Zvizdić je dodao da je bilo govora i o osnovi programskih ciljeva i djelovanja Vijeća ministara.

"Dogovorili smo se da će pravci našeg djelovanja biti usklađeni upravo s onim programskim ciljevima koji su potpisani između stranaka koje će činiti parlamentarnu većinu na nivou BiH", rekao je Zvizdić.

On je naglasio da će dominantni pravci djelovanja Vijeća ministara i nove većine biti evropske integracije, kao i reforma javne uprave i vladavine prava, s naglaskom na borbu protiv korupcije i terorizma.

"Ali primarni, ključni zadatak je izrada reformske agende vezane za socioekonomske reforme koje želimo provesti u uskoj saradnji sa vladama RS i FBiH", naveo je Zvizdić.

Na pitanje šta ukoliko nova Vlada FBiH ne bude konstituirana u predviđenom roku, što je uvjet Dragana Čovića, lidera HDZ-a, za formiranje Vijeća ministara, Bosić je rekao kako je ubijeđen u formiranje Vijeća ministara.

"Sve je dogovoreno i sve pozicije su podijeljene u okviru nove skupštinske većine. Ne vidim da će bilo koji politički faktor na sebe preuzeti odgovornost za još dublju krizu i zato sam siguran da će se partneri u FBiH dogovoriti. Ali nevezano za to, ubijeđen sam da će novi Savjet ministara biti izabran do predviđenog roka", rekao je Bosić.

Zvizdić je dodao kako je također uvjeren da će novo Vijeće ministara biti formirano u narednih desetak dana, najdalje do 11. marta.

Kandidati za ministre i zamjenike

Savez za promjene juče je i zvanično potvrdio imena kandidata za pozicije u Vijeću ministara BiH. Kandidat za ministra vanjskih poslova je Igor Crnadak (PDP), za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović (SDS), a za ministra sigurnosti Dragan Mektić (SDS).

Đorđe Milićević (NDP) kandidat je za zamjenika ministra civilnih poslova, Boris Jerinić (SDS) za zamjenika ministra odbrane, a Predrag Jović (SDS) za zamjenika ministra ljudskih prava i izbjeglica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije