BiH

Povećali i broj zaposlenih i troškove za plate i naknade

Povećali i broj zaposlenih i troškove za plate i naknade
Povećali i broj zaposlenih i troškove za plate i naknade

SARAJEVO - Institucije BiH u prvih šest mjeseci ove godine potrošile su 403,8 miliona KM, a prihodi su u istom periodu vrijedni oko 489 miliona maraka, navedeno je u izvještaju o izvršenju državnog budžeta za prvih šest mjeseci.

U izvještaju kojeg je danas usvojilo Vijeće ministara istaknuto je da su rashodi institucija BiH do polovine ove godine za 10,5 miliona maraka manji nego lani u istom periodu zato što su kapitalni izdaci izvršeni u manjem iznosu.

Troškovi za bruto plate i naknade zaposlenih iznosili su 258,7 miliona i za 1,4 miliona maraka veći su nego u istom periodu 2013. godine. Na naknade troškova zaposlenih u prvih šest mjeseci ove godine potrošeno je 50,7 miliona KM, što je za 4,1 milion manje nego lani.

"Rashodi za naknade troškova zaposlenih manji su zato što je regres isplaćen zaposlenima u pravosuđu uknjižen u ovom periodu, dok će regres za zaposlene u ostalim institucijama biti knjižen u drugoj polovini godine", obrazloženo je u izvještaju koji je pokazao da u ovoj godini institucije BiH imaju 70 zaposlenih više nego na kraju protekle godine.

Više zaposlenih imaju Tužilaštvo BiH (11 novih), parlament BiH (troje novih), RAK, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, Centar za deminiranje, Ured za zakonodavstvo...

Povećanje troškova zabilježeno je i kod ugovorenih i posebnih usluga, kod troškova zakupa, dok su u prvoj polovini tekuće godine smanjeni putni i troškovi prevoza i goriva.

Povećanje troškova zabilježeno i kod ugovorenih i posebnih usluga

Od početka godine nije bilo kupovine zemljišta. Od ukupno raspoloživih 159,5 miliona KM za višegodišnje kapitalne projekte potrošeno je manje od šest miliona maraka.

"Plaće i naknade zaposlenih u institucijama ostale se na istoj razini kao u protekle dvije godine, što je rezultat smanjivanja plaća, toplog obroka, regresa i dnevnica zaposlenih u institucijama BiH", saopšteno je iz Vijeća ministara i naglašeno da se dodatno uštedjelo na reprezentaciji i izdacima za fiksnu i mobilnu telefoniju nakon primjene internih pravilnika u ovim oblastima.

U prvoj polovini ove godine izmirene su sve dospjele obaveze po osnovu servisiranja vanjskog duga - ukupno 395,3 miliona KM.

Vijeće ministara upoznato je s Informacijom Direkcije za ekonomsko planiranje o fiskalnoj održivosti BiH, u kojoj piše da zaduženost od 42,4 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP) našu državu svrstava u grupu niže zaduženih tranzicijskih zemalja. Dug RS je 55 odsto, a FBiH 37 odsto BDP-a.

Ministri su upoznati i s informacijom o aktivnostima Ministarstva vanjskih poslova BiH nakon međunarodne donatorske konferencije, održane u julu u Briselu. Prema ovoj informaciji, majske poplave u BiH uzrokovale su štete i gubitke od gotovo 15 procenata BDP-a.

"Na donatorskoj konferenciji za BiH je osigurano 810,4 miliona eura, od čega su 670,7 milijuna eura krediti, 139,7 milijuna eura grantovi, kao i 41,4 milijuna eura grantova za projekte regionalne suradnje sa Srbijom", saopštili su iz Vijeća ministara nakon sjednice s čijeg dnevnog reda je juče skinut prijedlog za suspenziju direktora BHMAC-a Dušana Gavrana, protiv kojeg Tužilaštvo BiH vodi istragu zbog zloupotrebe položaja.

 

403,8 miliona KM - ukupni rashodi

258,7 miliona - bruto plate i naknade (povećanje)

50,7 miliona - naknade troškova zaposlenih (smanjenje)

17,9 miliona - ugovorene i druge usluge (povećanje)

22.131 osoba zaposlena u 75 institucija BiH u ovoj godini

22.061 godišnji prosjek zaposlenih u 2013. godini

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije