BiH

Povećanje uplate Fondu za zaštitu životne sredine

Povećanje uplate Fondu za zaštitu životne sredine
Povećanje uplate Fondu za zaštitu životne sredine

BANJALUKA - Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Nacrt zakona o izmjenama Zakona o obnovljivim izvorima energije i efikasnoj kogeneraciji kojim se predviđa da se Fondu za zaštitu životne sredine uplaćuje 10 odsto od prikupljenih sredstava za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

Do sada je Fondu uplaćivano po tom osnovu pet odsto, a propisano povećanje sredstava za Fond ne utiče na opterećenje krajnjih kupaca električne energije koji plaćaju naknadu, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Izmjenama ovog zakona predviđen je i nastavak obavljanja administrativno-tehničkih i operativnih poslova sistema podsticaja za obnovljive izvore energije na način kako je to i do sada funkcionisalo, to jest poslove operatora sistema podsticaja i dalje će, do donošenja odluke o osnivanju operatora sistema podsticaja, obavljati "Elektroprivreda Republike Srpske".

Formiranje operatora kao posebne institucije u ovom trenutku bilo bi neekonomično, nefunkcionalno i neracionalno rješenje, prije svega, jer bi iziskivalo velika finansijska sredstva, te predstavljalo povećanje broja javnih ustanova.

Vlada je na dansšnjoj sjednici utvrdila i Nacrt zakona o transfuzijskoj djelatnosti zbog usklađivanja sa novim preporukama Savjeta Evrope i direktivama EU, praćenja primjene zakona, usklađivanja sa drugim propisima, preciziranja određenih odredaba, te uvažavanja inicijativa pravnih lica i pojedinaca za izmjene i dopune Zakona.

Na sjednici je utvrđen i Nacrt zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju.

Zakonom do bezbjednijeg poslovanja gotovim novcem

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog zakona o mjerama bezbjednosti u poslovanju gotovim novcem i drugim vrijednostima, a razlozi za donošenje ovog zakona sadržani su u potrebi da se bezbjednost u poslovanju gotovim novcem i drugim vrijednostima podigne na viši nivo.

Razlozi su sadržani i u potrebi da se primjenom odgovarajućih mjera bezbjednosti preventivno djeluje u cilju zaštite lica i imovine, kao i da se smanji rizik od ugrožavanja zaposlenih lica i imovine kojom obveznici zakona raspolažu, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose s javnošću.

Socijalno zbrinuta 1.864 radnika

Vlada Republike Srpske prihvatila je danas informaciju o realizaciji Osnova programa socijalnog zbrinjavanja radnika za prošlu godinu u kojoj je navedeno da su uplatom doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti, u iznosu od 2,58 miliona KM, zbrinuta 1.864 radnika iz 18 preduzeća.

Za 303 radnika, koji su se javili Fondu PIO na javni poziv, kroz pojedinačne uplate, omogućeno je ostvarivanje prava na starosnu penziju.

U periodu od 2004. do kraja prošle godine, Vlada Srpske obezbijedila je sredstva za izmirenje obaveza za doprinose za penzijsko invalidsko osiguranje i doprinose za osiguranje od nezaposlenosti u ukupnom iznosu od 173,08 miliona KM za socijalno zbrinjavanje 60.259 radnika. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije