Povoljnije penzionisanje

M. Rener-Smajović - 10.04.2013 18:57

SARAJEVO - Vlada FBiH danas je na hitnoj sjednici, kojoj su prisustvovali skoro svi članovi, utvrdila inovirani prijedlog zakona o povoljnijem penzionisanju pripadnika boračke populacije i predložila Parlamentu FBiH da ga usvoji po hitnom postupku.

Bez donošenja zakona, BiH neće moći dobiti tranšu kredita od MMF-a koja je uračunata u ovogodišnji federalni budžet. U budžetu su predviđena i sredstva od Evropske komisije koja su vezana za MMF, te bez jedinstvenog boračkog zakona budžet ostaje bez oko 300 miliona KM.

O ovom zakonu Predstavnički dom Parlamenta FBiH treba se izjasniti sutra nakon što je na prošloj sjednici zakon povučen iz procedure. Kao nove kategorije koje ostvaruju pravo na prijevremeno penzionisanje, između ostalih, uvode se pripadnici policije, RVI sa 60 i više procenata invalidnosti te pripadnici Oružanih snaga BiH kojima je 2010. godine prestala služba.

"Jedinstvena osnovica za izračun visine penzije je zajamčena penzija isplaćena u decembru 2011. godine, u skladu sa Zakonom o PIO, koja iznosi 414,30 KM. U odnosu na raniji prijedlog zakona, po novom rješenju se na brigadnog generala primjenjuje koeficijent 3,2, za general-majora 3,5, dok je koeficijent za armijskog generala i general-pukovnika 4,0", saopšteno je, između ostalog, nakon hitne sjednice Vlade FBiH održane u Mostaru.

Ismet Harbinja, predsjednik Udruženja penzionera vojnih osiguranika FBiH, istakao je da nije zadovoljan ni inoviranim zakonom.

"Mi tražimo da i dalje imao primanja po propisima po kojima smo ih do sada dobijali", ponovio je Harbinja.

Vlada FBiH je juče utvrdila izmjene i dopune Zakona o finansijskoj konsolidaciji "Željeznica FBiH", kojim se važenje zakona produžava do kraja 2015. godine s obzirom na to da postojeći zakon, čiji je rok istekao krajem prošle godine, nije proveden. Vlada je podržala inicijativu za dodatnim zaduženjem kod Evropske banke za obnovu i razvoj za projekat autoputa na koridoru 5c.

Obustava isplata

Vlada FBiH odlučila je na period do 45 dana obustaviti isplate svih transfera koji se iz budžeta izvršavaju na bazi usvojenih programa utroška s ciljem uspostave likvidnosti i ravnoteže budžeta za ovu godinu.

"Ovo se ne odnosi na plate, naknade, socijalna davanja i materijalne troškove. Poljoprivredni poticaji su obuhvaćeni odlukom, ali Vlada FBiH može izuzeti pojedine transfere, poput poljoprivrednih poticaja i za 'Željeznice FBiH, koji su najkritičniji", kažu u Ministarstvu finansija FBiH.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Ostali naslovi

 • Povećanje uplate Fondu za zaštitu životne sredine

  01.04.2015 15:01 - Srna

  BANJALUKA - Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Nacrt zakona o izmjenama Zakona o obnovljivim izvorima energije i efikasnoj kogeneraciji kojim se predviđa da se Fondu za zaštitu životne sredine uplaćuje 10 odsto od prikupljenih sredstava za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

 • Gadis: Puna pomoć za BiH

  01.04.2015 14:43 - Srna

  SARAJEVO - Ambasador Grčke u BiH Karolos Gadis pozdravio je imenovanje novog Savjeta ministara i poželio BiH uspjeh u daljem procesu evropskih integracija.

 • Denis Zvizdić preuzeo dužnost od svog prethodnika

  01.04.2015 14:30 - Fena

  SARAJEVO - Novoimenovani predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić danas je preuzeo dužnost od svog prethodnika Vjekoslava Bevande, rečeno je Feni u Vijeću ministara BiH.

 • Čavara održao sastanak sa ministrima iz HDZ-a

  01.04.2015 14:27 - Srna

  SARAJEVO - Predsjednik Federacije BiH /FBiH/ Marinko Čavara danas je razgovarao sa ministrima iz HDZ-a BiH u Vladi FBiH o aktivnostima koje slijede nakon preuzimanja dužnosti u ministarstvima.

 • Puzigaća: Hrvatska da kupi stanove Srbima

  01.04.2015 14:21 - Srna

  BANJALUKA - Hrvatske vlasti treba da kupe stanove i kuće Srbima na području Republike Srpske, koji ne žele da se vrate u Hrvatsku, a koji su u toj zemlji prije rata imali stanarska prava i ličnu imovinu, smatra predsjednik Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH Nikola Puzigaća.

 • Osmanović predao dužnost

  01.04.2015 14:16 - Srna

  SARAJEVO - Novoimenovani federalni ministar raseljenih lica i izbjeglica Edin Ramić i dosadašnji ministar Adil Osmanović izvršili su jutros u zgradi Vlade u Sarajevu primopredaju dužnosti, saopšteno je iz Ministarstva raseljenih lica i izbjeglica Federacije BiH /FBiH/.

 • Crnadak preuzeo dužnost

  01.04.2015 14:03 - Srna

  SARAJEVO - Novoimenovani ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak preuzeo je danas dužnost od dosadašnjeg ministra Zlatka Lagumdžije, koji je u prethodnom mandatnom periodu vršio i dužnost zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

 • Parastos za žrtve iz masovne grobnice

  01.04.2015 13:55 - Srna

  MRKONJIĆ GRAD - Služenjem parastosa na pravoslavnom groblju u Mrkonjić Gradu i polaganjem vijenaca na Spomen-obilježje masovne grobnice, danas je obilježeno 19 godina od otvaranja masovne grobnice u Mrkonjić Gradu u kojoj je pronađeno 181 tijelo srpskih civila i vojnika.

 • Majkić: Spriječen prenos nadležnosti

  01.04.2015 12:49 - Srna

  SARAJEVO- Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu i član Zajedničke komisije Parlamentarne skupštine BiH za odbranu i bezbjednost Dušanka Majkić izjavila je danas Srni da je, neusvajanjem Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, spriječen prenos nadležnosti sa Republike Srpske na BiH u vezi sa sprečavanjem pranja novca.

 • Očuvati interese RS u institucijama BiH

  01.04.2015 12:29 - Srna

  BANJALUKA - Narodni demokratski pokret /NDP/ očekuje od svojih predstavnika u zajedničkim organima i institucijama BiH, ali i od ostalih funkcionera NDP-a, SDS-a i PDP-a maksimalnu posvećenost očuvanju interesa Republike Srpske i njene ustavne pozicije.

 • Fadil Novalić preuzeo dužnost od Nermina Nikšića

  01.04.2015 12:13 - Fena

  SARAJEVO - Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, čije imenovanje je potvrđeno juče, na 4. vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, i dosadašnji premijer Nermin Nikšić sastali su se jutros u zgradi Vlade FBiH u Sarajevu radi formalne primopredaje dužnosti.

 • BiH i Kuba o unapređenju trgovinske razmjene

  01.04.2015 11:44 - Srna

  SARAJEVO - Ambasador BiH za Kubu sa sjedištem u Otavi Koviljka Špirić i zamjenik ministra inostranih poslova Kube Ana Teresita Gonzalez Fraga saglasile su se da između BiH i Kube nema otvorenih pitanja, ali da saradnju treba unaprijediti, prije svega, u oblasti trgovinske razmjene.

 • Incko pozdravio formiranje Savjeta ministara BiH i Vlade FBiH

  01.04.2015 10:34 - Srna

  SARAJEVO - Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko pozdravio je dogovor političkih stranaka o formiranju Savjeta ministara BiH i Vlade Federacije BiH, ističući da potreba građana za boljim životom mora biti stavljena ispred interesa političkih stranaka i političara.

 • Cvijanović: Neprihvatljivo značajnije povećanje cijene struje

  01.04.2015 10:28 - Srna

  BANJALUKA - Predsjednik Vlade RS Željka Cvijanović izjavila je da se Vlada nije bavila i nije zauzimala stav u vezi sa poskupljenjem cijene električne energije, niti bi podržala bilo kakvu ideju o njenom značajnijem povećanju.

 • Zapošljavali mimo zakona

  01.04.2015 08:13 - U. Vukić

  BANJALUKA - Pravobranilaštvo Republike Srpske prošle godine na neodređeno vrijeme zaposlilo je devet radnika bez javnog konkursa, što je suprotno Zakonu o Pravobranilaštvu RS i Zakonu o državnim službenicima.

Newsletter

Registrujte se na besplatni newsletter.

Svako jutro najvažnije vijesti.

Upišite vašu e-mail adresu:

Delivered by FeedBurner

Mali oglasi

Predajte male oglase putem mobilnog telefona 065 1314! Uputstvo.