BiH

Povoljnije penzionisanje

SARAJEVO - Vlada FBiH danas je na hitnoj sjednici, kojoj su prisustvovali skoro svi članovi, utvrdila inovirani prijedlog zakona o povoljnijem penzionisanju pripadnika boračke populacije i predložila Parlamentu FBiH da ga usvoji po hitnom postupku.

Bez donošenja zakona, BiH neće moći dobiti tranšu kredita od MMF-a koja je uračunata u ovogodišnji federalni budžet. U budžetu su predviđena i sredstva od Evropske komisije koja su vezana za MMF, te bez jedinstvenog boračkog zakona budžet ostaje bez oko 300 miliona KM.

O ovom zakonu Predstavnički dom Parlamenta FBiH treba se izjasniti sutra nakon što je na prošloj sjednici zakon povučen iz procedure. Kao nove kategorije koje ostvaruju pravo na prijevremeno penzionisanje, između ostalih, uvode se pripadnici policije, RVI sa 60 i više procenata invalidnosti te pripadnici Oružanih snaga BiH kojima je 2010. godine prestala služba.

"Jedinstvena osnovica za izračun visine penzije je zajamčena penzija isplaćena u decembru 2011. godine, u skladu sa Zakonom o PIO, koja iznosi 414,30 KM. U odnosu na raniji prijedlog zakona, po novom rješenju se na brigadnog generala primjenjuje koeficijent 3,2, za general-majora 3,5, dok je koeficijent za armijskog generala i general-pukovnika 4,0", saopšteno je, između ostalog, nakon hitne sjednice Vlade FBiH održane u Mostaru.

Ismet Harbinja, predsjednik Udruženja penzionera vojnih osiguranika FBiH, istakao je da nije zadovoljan ni inoviranim zakonom.

"Mi tražimo da i dalje imao primanja po propisima po kojima smo ih do sada dobijali", ponovio je Harbinja.

Vlada FBiH je juče utvrdila izmjene i dopune Zakona o finansijskoj konsolidaciji "Željeznica FBiH", kojim se važenje zakona produžava do kraja 2015. godine s obzirom na to da postojeći zakon, čiji je rok istekao krajem prošle godine, nije proveden. Vlada je podržala inicijativu za dodatnim zaduženjem kod Evropske banke za obnovu i razvoj za projekat autoputa na koridoru 5c.

Obustava isplata

Vlada FBiH odlučila je na period do 45 dana obustaviti isplate svih transfera koji se iz budžeta izvršavaju na bazi usvojenih programa utroška s ciljem uspostave likvidnosti i ravnoteže budžeta za ovu godinu.

"Ovo se ne odnosi na plate, naknade, socijalna davanja i materijalne troškove. Poljoprivredni poticaji su obuhvaćeni odlukom, ali Vlada FBiH može izuzeti pojedine transfere, poput poljoprivrednih poticaja i za 'Željeznice FBiH, koji su najkritičniji", kažu u Ministarstvu finansija FBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije