BiH

Povučena prijava protiv Gordane Tadić

Povučena prijava protiv Gordane Tadić
Foto: Ilustracija | Povučena prijava protiv Gordane Tadić

SARAJEVO - Tužilac Tužilaštva BiH Miroslav Janjić povukao je disciplinsku prijavu protiv vršioca dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordane Tadić, koju je podnio zbog "nemara i nepažnje u vršenju dužnosti".

Prijava protiv Tadićeve, koja je podnesena prošlog mjeseca, povučena je, te o njoj neće odlučivati Kancelarija disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH, prenosi Birn.

Janjić je krajem maja prijavio Tadićevu, navodeći da želi da informiše javnost "o stepenu nemara u radu na predmetima ratnih zločina, iskazanom u nepokazivanju minimuma interesovanja za rad na ovim predmetima od vršioca dužnosti glavnog tužioca u vrijeme dok je obavljala dužnost rukovodioca Odjeljenja za ratne zločine".

On je tvrdio da je Tadićeva prekršila Pravilnik o radu Tužilaštva BiH, odnosno da nije pravilno organizovala i nadgledala rad tužilaca na slučajevima ratnih zločina, kao i da nije izvršavala svoju obavezu da pregleda optužnice za ratne zločine.

Janjić se pozvao na analizu međunarodnog sudije DŽoane Korner o radu Tužilaštva BiH, u kojoj je, kako navodi, Tadićeva rekla da nije pregledala optužnice.

Tadićeva je negirala navode Janjićeve prijave i istakla da je suspendovani glavni tužilac Goran Salihović bio odgovoran za stanje u Tužilaštvu BiH, te da su preporuke sudije Korner prihvaćene.

"Ove činjenice su poznate Kancelariji disciplinskog tužioca, kao i VSTS-u", rekla je tada Tadićeva.

Ona je dodala i da je zbog kršenja pravila i procedura u radu podnijela dvije disciplinske prijave protiv tužioca Janjića, među kojima je neblagovremeno ulaganje žalbe, zbog čega je oslobađajuća presuda u predmetu "Gibraltar" postala pravosnažna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije