BiH

Pozdravljeni zaključci Savjeta za spoljne poslove EU

Pozdravljeni zaključci Savjeta za spoljne poslove EU
Pozdravljeni zaključci Savjeta za spoljne poslove EU

SARAJEVO - Predsjedništvo BiH pozdravilo je današnje zaključke Savjeta za spoljne poslove EU, kojima je potvrđena perspektiva članstva BiH u EU i usvojen novi pristup i redoslijed koraka za napredovanje zemlje u procesu evropskih integracija.

Iz Predsjedništva BiH saopšteno je da je ova institucija spremna da, u skladu sa zaključcima Savjeta za spoljne poslove EU, pripremi i usaglasi pisanu izjavu kojom bi BiH iskazala spremnost za provođenjem neophodnih reformi u procesu evropskih integracija.

Tu pisanu izjavu potpisali bi lideri parlamentarnih političkih stranaka i ona bi bila potvrđena u Parlamentarnoj skupštini BiH, da bi nakon toga Savjet EU donio odluku o stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Predsjedništvo BiH će se založiti i inicirati da, nakon potpisivanja izjave i stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, nadležni organi vlasti u BiH utvrde inicijalnu reformsku agendu, baziranu na Kopenhagenškim kriterijumima, uključujući socioekonomske reforme iz dokumenta Sporazum za rast i zapošljavanje, da bi se što prije stvorile pretpostavke za podnošenje aplikacije za članstvo BiH u EU.

Savjet za spoljne poslove EU izrazio je danas jasnu podršku evropskoj perspektivi BiH i pozdravio novu inicijativu za revitalizaciju reformskog procesa.

"Savjet je složan u vezi sa obnovljenim pristupom EU prema BiH na njenom putu ka EU, tokom kojeg će morati biti ispunjeni svi uslovi, uključujući primjenu odluke `Sejdić-Finci`", navodi se u zaključcima sa današnjeg sastanka.

Dodaje se da Savjet za spoljne poslove EU, nakon što se članovi Predsjedništva BiH i politički lideri obavežu na reforme u pisanoj formi, a to potvrdi Parlamentarna skupština BiH, donijeti odluku o stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije