BiH

Poziv Francuskoj da poveća ulaganja u BiH

Poziv Francuskoj da poveća ulaganja u BiH
Poziv Francuskoj da poveća ulaganja u BiH

PARIZ - Nebojša Radmanović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, i Bakir Izetbegović, član kolektivnog šefa države, ocijenili su danas na sastanku s francuskim privrednicima da su investicije Francuske u BiH "na nedopustivo niskom nivou", pozvavši Francusku da poveća svoja ulaganja u bh. privredu.

Radmanović i Izetbegović, koji u radnoj posjeti Francuskoj borave od nedjelje naveče, danas su se u Parizu sastali s predstavnicima francuskih kompanija, članicama Udruženja poslodavaca Francuske "MEDEF International", s kojima su razgovarali o mogućnostima ulaganja francuskih kompanija u BiH.

Iz Predsjedništva BiH je saopćeno da su sastanku prisustvovali predstavnici kompanija koje već rade i imaju svoje investicije u BiH, ali i one koje su zainteresovane za ulaganja u našu zemlju u oblasti infrastrukture, energetike i poljoprivredno-prerađivačke industrije.

"Predsjedavajući Predsjedništva i član Predsjedništva BiH informisali su predstavnike francuskih kompanija o političkim i ekonomskim prilikama u BiH. Istaknuto je da je ova posjeta dobra prilika da se to promijeni, kako zbog geografskog položaja BiH, tako i zbog procesa pristupanja Evropskoj uniji", potvrđeno je iz Predsjedništva BiH.

I Radmanović i Izetbegović obratili su se predstavnicima francuskih kompanija, koji su i brojnim pitanjima pokazali interesovanje za ulaganje u BiH u pojedinim oblastima.

Inače, "MEDEF International" je osnovan 1989. godine i okuplja čak 800.000 francuskih preduzeća koja posluju širom svijeta. Glavna mu je misija da daje podršku poslovanju francuskih kompanija u svijetu. Kako je navedeno, "MEDEF International" redovno organizira sastanke s predstavnicima drugih država na najvišem nivou, kao i s poslovnim ljudima iz drugih zemalja. Godišnje "MEDEF International" organizuje oko 50 ovakvih skupova, od čega 20 na najvišem nivou sa šefovima država.

U ime "MEDEF Internationala" današnjim sastankom je predsjedavao Čarls Paradis, predsjednik Vijeća za saradnju preduzeća Francuske i BiH, osnovanog 1996. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije