BiH

Pozlilo jednom od rudara tokom štrajka, kolege mu spasile život

Pozlilo jednom od rudara tokom štrajka, kolege mu spasile život
Foto: Ilustracija | Pozlilo jednom od rudara tokom štrajka, kolege mu spasile život

ZENICA - U zgradi Doma rudara u Zenici, gdje od juče štrajkuju glađu obespravljeni rudari, danas se odvijala prava drama nakon što je pozlilu Omeru Karaliću.

Karalić je ostao bez svijesti, a okupljene kolege priskočile su mu u pomoć, vadili su mu jezik, davali vještačko disanje, masirali srce i umivali ga vodom sve do dolaska ekipe Hitne pomoći.

Po dolasku Hitne pomoći, medicinsko osoblje na nosilima je iznijelo Karalića iz Doma rudara, a potom mu je pružena ljekarska pomoć.

"Našem kolegi je pozlilo, a na šta smo jučer upozoravali. Tražili smo ekipu Hitne pomoći ovdje ispred Doma rudara. Još nemamo informacije o zdravstvenom stanju Karalića", rekao je za "Avaz.ba" Tevhid Smriko, jedan od rudara koji štrajkuje.

Osim Karalića, trojica teško oboljelih rudara takođe su tokom noći poslata kući. Jedan boluje od leukemije, dok druga dvojica imaju srčanih problema, odnosno, ugrađeni su im bajpasi.

Podsjetimo, grupa od 44 komorata dala je rok Vladi FBiH na čelu s premijerom Fadilom Novalićem do ponedjeljka da ispune njihove zahtjeve. Ako do toga ne dođe, rekli su da će zapaliti zgradu Doma rudara, u kojoj će biti i oni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije