BiH

Pratiti ispravnost vode i hrane u poplavljenim područjima

Pratiti ispravnost vode i hrane u poplavljenim područjima
Pratiti ispravnost vode i hrane u poplavljenim područjima

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je izvještaj Agencije za bezbjednost hrane BiH o provedenom planu praćenja zdravstvene ispravnosti vode za piće i hrane, te hrane za životinje u poplavljenim područjima BiH u 2014. godini.

Iz Savjeta ministara BiH saopšteno je da je ovaj plan proveden radi sagledavanja ukupnog stanja u vezi sa prisutnošću pesticida, metala, nitrata i nitrita u vodi za piće, mikotoksina u hrani za životinje i mlijeku, te prisutnosti ostataka pesticida u hrani biljnog i životinjskog porijekla na područjima koja su u proteklom periodu bila poplavljena.

Zaključeno je da su sve planirane aktivnosti na realizaciji ovog plana provedene u skladu sa zakonskim okvirom, te je preporučeno nadležnim institucijama i inspekcijskim tijelima svih nivoa vlasti u BiH da provedu dostavljene preporuke Agencije za bezbjednost hrane pripremljene na osnovi procjene rizika.

Nadležnim inspekcijskim tijelima svih nivoa vlasti u BiH preporučeno je da dugoročno nastave sa provođenjem zakonskih i podzakonskih propisa iz oblasti bezbjednosti hrane, radi sagledavanja stepena bezbjednosti hrane i s ciljem zaštite zdravlja.

Savjet ministara BiH utvrdio je danas Prijedlog sporazuma između BiH i Turske o međunarodnom drumskom prevozu putnika i tereta, s ciljem razvoja trgovine i ekonomskih odnosa dvije zemlje, kao i unapređenja drumskog prevoza putnika i tereta.

Sporazum će se primjenjivati na prevoznike koji vrše međunarodni drumski prevoz tereta i putnika između BiH i Turske, u tranzitu preko njihovih teritorija, za ili iz trećih zemalja.

Nadležna tijela za provođenje ovog sporazuma su Ministarstvo komunikacija i transporta BiH i Ministarstvo prometa, pomorstva i komunikacija Turske.

Savjet ministara BiH, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, donijelo je odluku o raspodjeli grant sredstava Vlade Japana doniranih BiH Sporazumom o razmjeni nota od 26. februara 2014. godine.

Riječ je o japanskoj donaciji vrijednosti oko 4,6 miliona KM za nabavku opreme za praćenje meteoroloških pojava, te medicinske i opreme za zaštitu od vremenskih nepogoda. 

Korisnici granta su ministarstva komunikacija i transporta, bezbjednosti, spoljne trgovine i ekonomskih odnosa kao i civilnih poslova BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije