BiH

Pravda mora biti dostižna i za Srbe

Pravda mora biti dostižna i za Srbe
Pravda mora biti dostižna i za Srbe

TREBINJE - Staša Košarac, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, obećao je nakon posjete Udruženju logoraša istočne Hercegovine da će učiniti sve kako bi bila ispravljena nepravda učinjena bivšim logorašima iz ovih krajeva, koji nisu dobili nikakvu satisfakciju za torturu i mučenje, koje su preživljavali u proteklom ratu.

Njega je Jezdimir Ijačić, bivši logoraš mostarske Ćelovine, upoznao da je, zajedno s još četvoro logoraša iz zapadne Hercegovine, tužio Federaciju BiH za pretrpljeni duševni i fizički bol. U Osnovnom sudu svi su dobili presudu, ali je to Okružni sud Trebinje odbio zbog zastare potraživanja.   

"Postoje dokazi i jasni podaci koji ukazuju da su Srbi na ovim prostorima Hercegovine bili izloženi maltretiranju i drugim oblicima ratnih zločina, a za to niko nije odgovarao, što mi ne možemo prihvatiti i osnovano sumnjamo da se vrši selektivna pravda, na potpuno nejasan način, ali ona mora biti jednako dostižna i Srbima", dodao je Košarac.

Najavio je da će o svemu informisati republički Centar za istraživanje rata i ratnih zločina i tražiti pravnu podršku Ministarstva pravde da se sagleda mogućnost obnovljenog postupka ili neki drugi način, jer je, kako kaže, nedopustivo da prvostepeni sud presudi jedno, a drugostepeni da obori njihovu odluku.

Dobrivoj Bojović, predsjednik Upravnog odbora Udruženja logoraša istočne Hercegovine, naglasio je da je, pored obećane pomoći u rješavanju pitanja odšteta bivšim logorašima, Košarac obećao i pomoć kod stambenog zbrinjavanja bivšeg logoraša i invalida Boriše Hamovića, kome je i supruga teški invalid, a dvije kćerke nezaposlene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije