BiH

Pravilnik će ispraviti negativne uticaje

Pravilnik će ispraviti negativne uticaje
Pravilnik će ispraviti negativne uticaje

BERN, SARAJEVO - Šef bh. diplomatije Zlatko Lagumdžija u decembru 2014. donio je odluku o formiranju komisije za izradu pravilnika o platama, dodacima i naknadama osoblja u diplomatsko-konzularnim predstavništvima (DKP) BiH, s ciljem da se isprave i anuliraju negativni uticaji drastičnog rasta kurseva valuta u zemljama u kojima se ne primjenjuje obračun u eurima.

Ovo je juče odgovoreno "Nezavisnim" iz Ministarstva vanjskih poslova BiH na pitanje šta namjeravaju poduzeti po pitanju naglog porasta vrijednosti švajcarskog franka, zbog čega prijeti gašenje bh. misija u Ženevi i Bernu.

"Po nalogu ministra pristupilo se i izradi analize o efektima obračuna i isplate plata i naknada po fiksnim kursevima u DKP-ima gdje se koriste razne valute, čime bi se privremeno, do usvajanja pravilnika, anulirali negativni efekti rasta kurseva obračunskih valuta. O ovome su na odgovarajući način upoznati i naši DKP-i", navedeno je u odgovoru iz MVP BiH.

Boro Bronza, ambasador BiH u Švajcarskoj (Bern), juče za "Nezavisne" je izjavio da je povodom novonastale situacije još rano govoriti o mogućem gašenju Misije BiH pri UN-u u Ženevi i Ambasade u Bernu.

On je reagirao nakon što je naš list objavio priču i detalje urgencije ambasadora Miloša Price, stalnog bh. predstavnika u UN-u (Ženeva), u kojoj on upozorava da je situacija u bh. misijama postala dramatična zbog "divljanja" švajcarskog franka.

Bronza kaže da je sada sve u rukama nadležnih institucija, prije svega Predsjedništva BiH i Ministarstva vanjskih poslova, ali da u ovom trenutku nemaju informaciju da će doći do striktnog vezivanja plata ili dadžbina za troškove koji su u francima.

"Jasno je da niko nije pretjerano zadovoljan kada dođe u situaciju da mu se plata zbog kursnih razlika ekspresno smanjuje za 15 posto. I ne radi se samo o platama, nego se ukupna dotacija koju dobijamo smanjuje za 15 posto, što znači da de fakto ne postoji mogućnost plaćanja dadžbina, kirija i elementarnih troškova za samu Ambasadu", kaže Bronza te podsjeća da Švajcarska nije jedna od najskupljih zemalja u svijetu, nego apsolutno najskuplja.

Navodi da nema garancija da se situacija neće promijeniti nagore u narednim danima.

"Pažljivo posmatramo geopolitičku situaciju koja je na mnogim raskrsnicama, kako u smislu politike Evropske centralne banke, tako i u smislu praćenja refleksija rezultata grčkih izbora. U tom kontekstu je pad eura u odnosu na franak dodatno moguć", ističe on.

Iako lično sumnja u mogućnost gašenja bh. diplomatskih predstavništava u Švajcarskoj, Brozna upozorava da bi takav razvoj događaja bio dramatičan.

"Naravno da bi eventualno gašenje imalo drastične posljedice i po poziciju BiH u samoj Švajcarskoj i u UN-u, ali i po pozicioniranje brojne bh. dijaspore u Švajcarskoj", navodi ambasador.

Naime, u ovom trenutku u Švajcarskoj živi oko 60.000 bh. građana, od toga njih 35.000 posjeduje isključivo bh. dokumente, a 25.000 dvojno državljanstvo. Sada se, kako ističe Bronza, očekuje potez institucija BiH u Sarajevu.

"Nažalost, još nikakve instrukcije nismo dobili. Očekujemo da bismo nove informacije mogli da dobijemo u toku ove ili najkasnije naredne sedmice", zaključuje bh. ambasador u Švajcarskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije