BiH

Pravo vrijeme za provođenje njemačko-francuske inicijative

Pravo vrijeme za provođenje njemačko-francuske inicijative
Pravo vrijeme za provođenje njemačko-francuske inicijative

SARAJEVO - Inicijativa za pokretanje i ubrzanje procesa evropskih integracija nova je šansa za BiH i pravo je vrijeme za njeno provođenje, izjavio je danas ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija tokom susreta sa delegacijom Političkog i bezbjednosnog odbora EU.

Iz Ministarstva inostranih poslova BiH saopšteno je da je Lagumdžija delegaciji Odbora EU, koju predvodi predsjedavajući Valter Stivens, predstavio političke prilike u BiH nakon uspješno održanih izbora, perspektive evropskih integracija, kao i viđenje razvoja odnosa i saradnje u regionu s fokusom na konkretne infrastrukturne projekte.

Lagumdžija je sagovornike informisao da je inicijativa za pokretanje i ubrzanje procesa evropskih integracija u BiH, koju su na konferenciji u Berlinu iznijeli ministri inostranih poslova Velike Britnaije i Njemačke, a prije tri dana je usvojili svi ministri inostranih poslova članica EU na sastanku Savjeta za spoljne poslove, pozitivno primljena u BiH.

On je naglasio da je ključno brzo formirati vlast BiH na svim nivoima, čija će osnova biti jasno opredjeljenje za provođenje ključnih ekonomskih i socijalnih reformi, vladavinu prava, borbu protiv kriminala i korupcije i jačanje administrativnih kapaciteta države u pravcu njene funkcionalnosti.

Lagumdžija je naglasio da inicijativa treba da predstavlja osnovu jedinstvene EU strategije za BiH i da je potrebno što preciznije definisati prioritete u reformskim procesima uz jasno opredjeljenje i odgovornost ključnih nosilaca vlasti u BiH za njihovo provođenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije