BiH

Pravosuđe BiH nije spremno da procesuira zločine nad Srbima

Pravosuđe BiH nije spremno da procesuira zločine nad Srbima
Pravosuđe BiH nije spremno da procesuira zločine nad Srbima

BANJALUKA - Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović oštro je kritikovao pravosudne organe BiH koji nisu spremni da procesuiraju lica odgovorna za zločine nad Srbima u srednjem Podrinju i Birču, gdje je stradalo 3.500 Srba.

"Tamo se desilo najveće stradanje civilnog stanovništva u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu. Stradalo je 3.500 Srba, a 5.400 srpskih porodica je ostalo bez pokretne i nepokretne imovine", rekao je Savanović novinarima povodom obilježavanja stradanja Srba sa tog područja koje će biti održano u subotu, 4. jula, u Bratuncu.

Savanović, koji je i predsjednik Odbora Vlade Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova, naglasio je da se 80 odsto stradanja srpskog naroda srednjeg Podrinja i Birča dogodilo od maja 1992. do januara 1993. godine.

Te zločine su, rekao je on, počinili pripadnici Armije BiH iz Srebrenice, a centralnu ulogu imao je ratni komandant u Srebrenici Naser Orić.

On je podsjetio da je Srebrenica bila zaštićena zona UN iz koje su pripadnici Armije BiH na čelu sa Orićem vršili napade na srpska područja, progonili, ubijali i klali, naročito na velike pravoslavne praznike, provocirajući time situacije koje će se naknadno dešavati.

Savanović je naveo da se, u namjeri da se u Podrinju i Birču zatre svaki trag srpskog življa, samo na područiju Srebrenice bila napadnuta 22 sela, prilikom čega je stradalo 200 Srba, a u bratunačkoj opštini su napadnuta i uništena 24 sela sa 430 ubijenih Srba.

"Kao čovjek i kao svi normalni ljudi, ne dijelimo žrtve po etničkoj pripadnosti, ali je činjenica da neki tu etničku pripadnost stavljaju u prvi plan i svi oni koji pripadaju bošnjačkom etnosu su zaštićeni od toga što su činili zločine prema Srbima. Prema svim žrtvama treba imati jednak pristup", naglasio je Savanović.

Predsjednik Pododbora Vlade Republike Srpske za obilježavanje značajnih istorijskih događaja Velimir Dunjić rekao je da je programom obilježavanja stradanja Srba u Podrinju predviđeno da u Bratuncu u 11.00 časova ubijenim i poginulim bude služen parastos na bratunačkom groblju, a da je za 11.30 časova predviđeno polaganje vijenaca na Spomen-krstu.

On je dodao da će program biti nastavljen obraćanjem zvaničnika na gradskom trgu u 12.00 časova.

Dunjić je naveo da će, u okviru obilježavanja stradanja Srba sa tog područja, u Bratuncu sutra u 11.00 časova na gradskom trgu biti otvorena prigodna izložba u organizaciji Republičkog odbora porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila i Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i nestalih civila.

On je dodao da su pozivi, između ostalog, poslati svim ambasadama u BiH, svim srpskim predstavnicima u zajedničkim institucijama i svim članovima Predsjedništva BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije