BiH

Pred Evropskim parlamentom moguć protest Srba izbjeglih iz Hrvatske

Pred Evropskim parlamentom moguć protest Srba izbjeglih iz Hrvatske
Foto: Ilustracija | Pred Evropskim parlamentom moguć protest Srba izbjeglih iz Hrvatske

BANJALUKA - Predsjednik Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH Nikola Puzigaća smatra da BiH i Hrvatska ne žele da riješe statusna prava izbjeglih Srba iz Hrvatske, zbog čega u najskorije vrijeme ne isključuje mogućnost protesta članova ovog udruženja pred Evropskim parlamentom u Strazburu.

"To najbolje potvrđuje današnja zajednička sjednica Savjeta ministara BiH i Vlade Hrvatske u Sarajevu na kojoj nije ni pomenuta ova dugo godina najavljivana tema", rekao je Puzigaća.

On je podsjetio da vlasti Hrvatske godinama opstruišu rješavanje statusnih prava Srba izbjeglih iz Hrvatske, koja se odnose na njihova stanarska, radna, penziona prava, kao i pravo učešća u privatizaciji državnih preduzeća u Hrvatskoj. 

Puzigaća je ranije naveo da nije isključena mogućnost da BiH podnese tužbu protiv Hrvatske zbog dugogodišnje opstrukcije rješavanja radnopravnog i socijalnog statusa državljana BiH koji su bili zaposleni u Hrvatskoj, a otpušteni su s posla u periodu od 1991. do 1995. godine.

Savjet ministara BiH je na sjednici održanoj 20. avgusta 2015. godine usvojio zaključak kojim zadužuje Ministarstvo inostranih poslova BiH da u kontaktima sa zvaničnicima Hrvatske na najvišem nivou obnovi razgovore u vezi sa rješavanjem radnopravnog i socijalnog statusa državljana BiH koji su bili zaposleni u Hrvatskoj, a koji su otpušteni s posla u periodu od 1991. do 1995. godine, da bi zajednički došli do obostrano prihvatljivog rješenja. 

U Sarajevu je održana zajednička sjednica Savjeta ministara BiH i Vlade Hrvatske. Opširnije o tome u posebnoj vijesti na OVOM LINKU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije