BiH

Pred poslanicima RS deklaracija i rezolucija o genocidu

Pred poslanicima RS deklaracija i rezolucija o genocidu
Pred poslanicima RS deklaracija i rezolucija o genocidu

BANJA LUKA - Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske trebalo bi da na narednoj redovoj sjednici, najavljenoj za 15. septembar, razmatraju “Rezoluciju o osudi zločina genocida u Srebrenici”, koju je predložio Klub poslanika „Koalicije Domovina“, a na inicijativu predsjednika RS Milorada Dodika i “deklaraciju o priznavanju genocida nad Jermenima” od 1915. do 1917.

Usvajanje Rezolucije ranije je predlagao potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić, ali nadležni u RS-u nisu je prihvatili, nakon čega je to uradio Klub poslanika „Koalicije Domovina“ u entitetskom parlamentu.

Oni u predloženom dokumentu, u koji je Fena imala uvid, traže da Narodna skupština, „pridržavajući se ustavnih principa i ostvarujući njima postavljene ciljeve, najoštrije osudi zločin genocida nad Bošnjacima, počinjen u zaštićenoj zoni Ujedinjenih naroda u Srebrenici, u julu 1995."

Smatraju i da je „privođenje pravdi preostalih osumnjičenih za genocid i druge ratne zločine preduslov za izgradnju trajnog mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini“ te da „svako negiranje, opravdavanje ili relativizacija genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina predstavlja neprihvatljivo ugrožavanje mira i sigurnosti građana u RS-u i cijeloj Bosni i Hercegovini“

S druge strane, predsjednik RS-a Milorad Dodik traži usvajanje “deklaracije o priznavanju genocida nad Jermenima” od 1915. do 1917. godine.

-Narodna skupština konstatuje da je tokom Prvog svjetskog rata od 1915. do 1917. godine u Osmanskom carstvu izvršena prisilna masovna deportacija i ubijanje 1.500.000 Jermena. Ova masovna zločinačka akcija je u navedenom periodu provođena u blizini fronta, Carigradu, drugim velikim turskim gradovima kao i drugim predjelima Osmanskog carstva - stoji u predloženoj deklaraciji uz zahtjev da se usvoji dokument kojim „Narodna skupština priznaje da je nad Jermenima 1915. godine izvršen genocid“.

-Već 100 godina se Jermeni širom svijeta bore da se ono što je turska vlada učinila ovom narodu prizna kao genocid. Narodna skupština podsjeća da je naredbom turskih vlasti uništavanje Jermena iz Otomanske imperije za vrijeme Prvog svjetskog rata dovelo do masakriranja i deportacije više od milion ljudi - stoji u Dodikovom prijedlogu skupštinske deklaracije.

Ostaje da se vidi koji će od ova dva dokumenta dobiti podršku u Narodnoj skupštini RS-a.
 
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije