BiH

Predložen budžet od 2,033 milijarde KM

Predložen budžet od 2,033 milijarde KM
Predložen budžet od 2,033 milijarde KM

BANJALUKA - Vlada RS je na današnjoj posebnoj sjednici usvojila Prijedlog ekonomske politike za narednu godinu.

Takođe, trebalo je da usvoji Prijedlog budžeta u iznosu od 2,033 milijarde KM, ali to nije završeno do zaključenja "Nezavisnih".

Zoran Tegeltija, ministar finansija RS, kasno poslijepodne izjavio je da rasprava o budžetu koji je predložen još traje, ali da će danas, zajedno sa Prijedlogom ekonomske politike, biti proslijeđen Narodnoj skupštini RS na usvajanje.

PRIHODI I RASHODI

 U odnosu na rebalans budžeta za ovu godinu, predloženi budžet za 2015. godinu manji je za oko 123 miliona KM. Domaći prihodi planirani su u iznosu od 1,588 mlijardi KM, a rashodi od 1,538 milijardi KM, što je, kako kaže Tegeltija, dovoljno za nesmetano funkcionisanje institucija RS. On je takođe rekao da su procjene da će tekući deficit u budžetu RS zbog poplava biti negdje oko 96 miliona KM.

Lična primanja zadržaće nivo koji je ostvaren u 2014. godini i neće biti smanjena, a uštede će se, kako ističu u Vladi RS, praviti na poziciji putovanja, smještaja i reprezentacije koji su smanjeni 30 odsto u odnosu na rebalansirani budžet.

Takođe, naknade će biti umanjene za 6,7 miliona KM, a doznake u oblasti socijalne zaštite za 8,6 miliona KM dok će za troškove robe i usluga u odnosu na ovu godinu biti izdvojeno 6,2 miliona KM manje. Što se tiče grantova, ta budžetska pozicija biće manja za sedam miliona KM dok će za otplatu duga otići 41,5 miliona KM manje.

 "U Vladi postoji dosta žučna rasprava za pojedine budžetske pozicije. Budžet je dosta konzervativan i ne može da se kreće izvan okvira od 1.588 milijardi KM vlastitih prihoda, odnosno okvira od 2.033 milijardi KM" rekao je Tegeltija u pauzi zasjedanja Vlade RS.

On je, govoreći o ekonomskoj politici, istakao da je planiran rast BDP-a od 1,9 odsto, što je takođe dosta konzervativno s obzirom na to da Direkcija za ekonomsko planiranje BiH prediviđa rast od 3,4 odsto, a MMF 3,5 odsto.

Tegeltija je još rekao da će Vlada RS izvršiti i svoje obaveze prema fondovima i "Željeznicama RS".

Neposredno pred sjednicu Vlade RS, Željka Cvijanović, premijerka RS, i ministri održali su sastanke sa socijalnim partnerima, odnosno sa predstavnicima Privredne komore RS, Unije udruženja poslodavaca RS i Saveza sindikata RS.

Na ovom sastanku nije postignuta saglasnost o ekonomskoj politici i budžetu, a kako kažu privrednici i poslodavci, ukoliko u ovom obliku budu usvojena ova dva dokumenta, neće imati njihovu podršku.

"Nije bilo posebne saglasnosti sa socijalnim partnerima. Mislim da su naši socijalni partneri kasno dobili ekonomsku politiku i očekujem da u sedmici pred nama postignemo veći stepen saglasnosti nego što smo imali danas", rekao je danas Tegeltija.

U saopštenju iz Biroa Vlade RS za odnose s javnošću se navodi da su sagovornici razmijenili mišljenja o predloženim mjerama i programskim načelima Vlade RS, a sastanku su prisustvovali ministri iz aktuelnog saziva i novoimenovani ministri u Vladi RS Zoran Tegeltija, Petar Đokić, Željko Kovačević i Milenko Savanović.

ZAMJERKE I DALJE KONSULTACIJE

 Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS, kazala je da Sindikat nije zadovoljan predloženom ekonomskom politikom i budžetom.

"Ekonomska politika nije odraz naših stavova, jer nisu ispoštovani ključni zahtjevi kada je riječ o pravima radnika. Prije svega, mislim na prava koja su radnici stekli poštenim radom, a nisu mogli to da naplate i da imaju povezane doprinose", rekla je Mišićeva nakon sastanka.

Ona je dodala da se velika zamjerka budžetu odnosi na program socijalnog zbrinjavanja. Za tu stavku, kako je precizirala, predviđena su samo tri miliona KM, što, ocijenila je, nije dovoljno za izmirivanje obaveza prema radnicima.

Mišićeva je rekla da su potrebne dodatne konsultacije Vlade RS i socijalnih partnera da bi bio sačinjen dokument kojim će da budu ispoštovane obaveze prema radnicima. Dodala je da će konsultacije biti nastavljene ove sedmice.

"Nikada nismo tražili usvajanje novog zakona o radu, nego samo da bude poštivan postojeći. Tražili smo od Vlade da obezbijedi vladavinu prava, a da kažnjava sve one koji to ne rade", kazala je predsjednica Saveza sindikata.

Dodala je pritom da, ako ne budu prihvaćeni zahtjevi Sindikata, vrijeme koje dolazi neće biti dobro za građane i radnike.

"Po onome što smo vidjeli, u predloženom budžetu nema smanjenja plata, što ne znači da su neke druge sektorske politike u istom iznosu kao i prošle godine", naglasila je Mišićeva.

Borko Đurić, predsjednik Privredne komore RS, izjavio je da ni Komora nije zadovoljna konkretizacijom njihovih prijedloga i mjera.

"Potrebna nam je ekonomska politika čiji će rezultat biti poboljšanje privrednog ambijenta. Očekujemo da će ekonomska politika biti konkretnija, jer u suprotnom neće imati našu podršku", kazao je Đurić.

On je rekao da je privredu potrebno rasteretiti fiskalnih i parafiskalnih nameta, izmijeniti određenu zakonsku regulativu kojom će da bude poboljšan privredni ambijent.

Predrag Zgonjanin, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, očekuje da će u sljedećoj godini biti usvojen novi zakon o radu.

"Predloženim dokumentima nismo zadovoljni. U njima nije precizirano da li će da bude usvojen novi zakon o radu", kaže Zgonjanin.

Cvijanovićeva je izjavila da će Vlada RS nastaviti da uvažava stavove socijalnih partnera te da će konsultacije u vezi sa ekonomskom politikom i budžetom biti nastavljene ove sedmice.

Brzo pred  parlamentarcima    

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS, najavio je danas da bi do kraja sedmice trebalo da bude održana sjednica parlamenta na kojoj će biti razmatrani budžet i ekonomska politika za narednu godinu.

"Odlučićemo sutra kada će biti održana sjednica skupštinskog kolegijuma koji bi trebalo da zakaže zasjedanje parlamenta. Sigurno je da će budžet i ekonomska politika biti razmatrani do kraja godine", rekao je Čubrilović.

Govoreći o konstituisanju Vijeća naroda RS, rekao je da bi to moglo biti završeno narednih dana. (Srna)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije