BiH

Predsjednik Italije sa članovima Predsjedništva o širenju saradnje

Predsjednik Italije sa članovima Predsjedništva o širenju saradnje
Predsjednik Italije sa članovima Predsjedništva o širenju saradnje

SARAJEVO - Predsjednik Italije Serđo Matarela, počasni gost ovogodišnjeg sastanka lidera Brdo-Brioni procesa, sastao se u Sarajev sa članovima Predsjedništva BiH.

Italijanskog predsjednika su u zgradi Predsjedništva BiH dočekali predsjedavajući i članovi Predsjedništva Bakir Izetbegović, Mladen Ivanić i Dragan Čović.

Tokom susreta istaknuta je važnost regionalne saradnje i redovnih susreta zvaničnika kojima se promovišu regionalne aktivnosti. U tom kontekstu istaknut je značajnSamita lidera procesa "Brdo-Brioni" na kojem će lideri Jugoistočne Evrope razmijeniti stavove i razgovarati o regionalnim inicijativama, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Matarela je podržao inicijativu i ideju o susretu lidera regiona u procesu "Brdo-Brioni", te istakao da je bogatstvo ovakvih skupova u tome što zemlje učesnice mogu svojim kulturnim raznolikostima i vrijednostima zajedništva i suživota doprinijeti stabilnosti i bezbjednosti regiona i Evrope.

Na sastanku je navedeno da su bilateralni odnosi BiH i Italije dobrosusjedski i prijateljski, bez otvorenih pitanja, te da BiH ima italijansku podršku u evropskim integracijama.

Članovi Predsjedništva BiH zahvalili su Italiji za sveukupnu podršku koju pruža BiH, posebno za podršku i zalaganje unutar EU za prihvatanje aplikacije BiH za članstvo u EU.

Predsjedništvo BiH je domaćin regionalnog sastanka lidera Brdo-Brioni procesa u Sarajevu.

Sastanku će, pored članova Predsjedništva BiH i inicijatora Brdo-Brioni procesa, predsjednika Hrvatske i Slovenije, prisustvovati i stalni članovi Procesa - lideri Srbije, Crne Gore, Albanije, Makedonije i Kosova. 

Učesnici Brdo-Brioni procesa će, u okviru predsjedničkog panela "Dogovor za novo doba", prisustvovati Samitu 100 biznis lidera Jugoistočne Evrope. Pokrovitelj Samita 100 je Predsjedništvo BiH. 

U nedjelju će biti održan plenarni sastanak lidera Brdo-Brioni procesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije