BiH

Predsjedništvo BiH prihvatilo poziv Vučića

Predsjedništvo BiH prihvatilo poziv Vučića
Foto: Fena | Predsjedništvo BiH prihvatilo poziv Vučića
Fena

SARAJEVO - Predsjedništvo Bosne i Hercegovine primilo je danas na sjednici k znanju Izvještaj Savjeta ministara BiH o aktivnostima u okviru procesa evropskih integracija BiH, posebno uzimajući u obzir izvršene i preostale obaveze u vezi s pripremom odgovora na Upitnik Evropske komisije.

Zadužili su Savjet ministara BiH da u saradnji s vladama Republike Srpske, Federacije BiH, kantona i Brčko distrikta BiH poduzme sve neophodne aktivnosti s ciljem što hitnijeg dostavljanja odgovora iz člana 1. Evropskoj komisiji.

Predsjedništvo BiH je zadužilo Savjet ministara BiH da poduzme sve neophodne korake za što skorije održavanje sjednice Kolegija za evropske integracije s ciljem rješavanja spornih pitanja iz odgovora na Upitnik Evropske komisije i o rezultatima izvijesti Predsjedništvo BiH.

K znanju je primljen i Izvještaj o realizaciji aktivnosti u vezi s ispunjenjem uvjeta za aktiviranje Akcionog plana za članstvo (MAP).

Prihvaćen je i poziv predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića za zvaničnu posjetu Republici Srbiji 6. i 7. decembra.

Predsjedništvo BiH odalo je priznanje pripadnicima Oružanih snaga BiH za izvanredne rezultate i profesionalnost u izvršavanju zadataka u misiji "Odlučna podrška" u Islamskoj Republici Afganistan.

Kako je ponovljeno kontigent Oružanih snaga BiH doprinosi jačanju ugleda i promociji Bosne i Hercegovine kao odgovorne članice međunarodne zajednice i pouzdanog partnera u operacijama podrške miru.

 

Uime Predsjedništva BiH priznanje će uručiti predsjedavajući Predsjedništva BiH tokom posjete pripadnicima Oružanih snaga BiH u misiji "Odlučna podrška" u Afganistanu od 20. do 23. novembra.

Predsjedništvo BiH je dalo saglasnost za otvaranje konzularne kancelarije Generalnog konzulata Republike Srbije u Banjaluci, sa sjedištem u Trebinju. Ova konzularna kancelarija, u okviru konzularnog područja, obuhvataće opštine Trebinje, Ljubinje, Berkovići, Gacko, Bileća, Istočni Mostar i Nevesinje.

Prihvaćen je i Sporazum između Savjeta ministara BiH i Vlade Narodne Republike Kine o međusobnom ukidanju viza za nosioce običnih pasoša, Sporazum između Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva narodne odbrane Narodne Republike Kine o vojnoj pomoći za BiH.

Odobreno je i zaključivanje Memoranduma o razumijevanju u vezi sa zajedničkim vojnim vježbama i obukom na teritoriji članica potpisnica Američko-jadranske povelje A5 i Protokola između Ministarstva civilnih poslova BiH i Ministarstva obrazovanja i nauke Republike Makedonije o saradnji u oblasti obrazovanja.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma Savjeta ministara BiH i vlada ostalih članica Inicijative za spremnost i prevenciju katastrofa u Jugoistočnoj Evropi o aranžmanima zemlje domaćina za Sekretarijat Inicijative za spremnost i prevenciju katastrofa u Jugoistočnoj Evropi.

Donesene su i odluke o ratifikaciji Sporazuma o saradnji Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Makedonije u procesu pristupanja Evropskoj uniji i Sporazuma o zajmu (Projekt podrške zapošljavanju) između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije